Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

"Rekonstruktionen är vår plan b"

Publicerad: 23 maj 2016, 08:00
Uppdaterad: 23 maj 2016, 11:29

UPPDATERAD. Under de senaste åren har Stampen genomfört ett omfattande förändringsarbete, men skuldsättningen har blivit för hög. Nu ansöker mediekoncernen om företagsrekonstruktion, "Rekonstruktionen är vår plan b", säger Stampens koncernchef Martin Alsander till Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

Stampen Local MediaStampen

Ansökan omfattar hela medieverksamheten i Stampen Local Media, tryckeriverksamheten i V-TAB och distributionsverksamheten VTD, Modern Women Media samt moderbolaget Stampen AB. Läsare, prenumeranter, annonsörer och kunder påverkas inte av en rekonstruktion.

Enligt koncernchef beror rekonstruktionen på Stampens historiskt höga skuldsättning.

– Stampen har en alldeles för hög skuldsättning. Det beror på ett antal lånefinansierade förvärv mellan åren 2005 och 2012. Tryckerimomsfrågan i början på året där Stampen och andra tryckerier befanns återbetalningsskyldig på 400 miljoner kronor bidrar också. Koncernen har 1,2 miljarder kronor i räntebärande skulder, säger Stampens koncernchef Martin Alsander till Dagens Media och fortsätter:

– Vi har amorterat en halv miljard av våra banklån sedan jag kom till koncernen och det är vi stolta över. Rekonstruktionen är vår plan b där vi hade förväntningar att fortsätta med våra egna medel. Vi har i grund och botten lönsamma företag så det här är först och främst en finansiell omstrukturering. Som det ser ut för tillfället har vi inga planer på varsel eller andra besparingar, men det är klart att det den närmsta tiden kommer bli stökigt för de anställda i början. Vi har dock goda förutsättningar att lyckas eftersom våra företag går med vinst.

Kan det bli aktuellt med en försäljning av verksamheten?

– Det får vi se. Vi ska jobba fram en plan med rekonstruktören och invänta svar.

Sedan den nuvarande styrelsen och koncernledningen tillträdde i april 2014 har drygt en halv miljard av bankskulden betalats av och ett tiotal bolag har avyttrats. För år 2015 kunde Stampen redovisa ett rörelseresultat om 153 (-406) miljoner kronor.

– Ekonomin är inte dålig. Verksamheterna fungerar väldigt bra då vi visar på en rörelsevinst på 150 miljoner kronor. Det är den historiska skuldbördan vi drog på oss när vi förvärvade centertidningarna 2005 som ligger bakom detta. Den affären var kostsam, vi betalade mycket pengar och vi köpte för mycket kan man enkelt säga. Men det var en annan tid och andra intäkter för mediebranschen. När det så småningom blev större tryck på annonsintäkterna 2012, då sjönk annonsintäkterna dramatiskt för hela branschen. Sen dess har vi haft svårt att möta våra finansiella åtaganden, säger Peter Hjörne, Stampens styrelseordförande och huvudägare, till P4 Väst.

Bolagen OTW, Minnesota Communication, Wallstreet Media, Djungeltrumman, MktMedia och Adapt ADX omfattas inte av rekonstruktionen.

Som rekonstruktör har Christian Andersch på Rosengrens Advokatbyrå i Göteborg föreslagits.

Vad är en företagsrekonstruktion?

En företagsrekonstruktion innebär ett särskilt tillstånd för företag med betalningssvårigheter att få skydd mot konkurs och utmätning under en viss period för att få möjlighet att rekonstruera sin verksamhet. Tingsrätten utser en rekonstruktör som undersöker om verksamheten kan fortsätta och på vilket sätt.

Skillnaden mot en konkurs är att en konkurs är defintiv. Vid en företagsrekonstruktion försöker man istället avveckla företagets skulder så att verksamheten kan fortsätta.

Företaget som är under rekonstruktion får inte betala några skulder och fordringsägarna kan inte heller få betalt genom exekutiva åtgärder, till exempel utmätning eller konkurs.

En rekonstruktion kan pågå under maximalt 12 månader.

Anton Äng

anton.ang@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Stampen Local MediaStampen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.