Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Reklamskatten är obegriplig"

Publicerad: 22 augusti 2016, 12:17
Uppdaterad: 22 augusti 2016, 12:32

I ett öppet brev till Alice Bah Kuhnke skriver Mittmedias styrelseordförande Jan Friedman att regeringen kan hjälpa Mittmedia med krisen.


Få kan ha missat förra veckans medierapportering om Mittmedias förslag på att sparka 422 journalister och göra om dagstidningarna till gratistidningar.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling menade att konsekvenserna skulle bli allvarliga om förslaget skulle bli verklighet.

– Det är klart att ett sådant här förslag skulle vara förödande för lokaljournalistiken och för hela Sverige. Jag tror inte någon skulle motsätta sig den analysen, inte Mittmedias styrelse heller. Om du gör dig av med tre fjärdedelar av journalisterna på tidningarna som täcker stora delar av mellansverige och norr får det en avgörande betydelse för bevakningen. Inte ens public service kan täcka upp för det, sa Jonas Nordling till Dagens Media då.

Men Per Bowallius, vd på Mittmedia var tydlig med att säga att uppgifter "inte har substans".

– Det har inte fattats några som helst beslut om några strategiska alternativ i Mittmedias styrelse. Det underlag som DN refererar till är scenarier i syfte att förstå hur verksamheten påverkas i en transformation av print. Det handlar om alternativ, hur frekvensnedgång påverkar, övergång till gratistidning och en ny produkt i helgtidning. Men det är inga renodlade strategiska förslag, sa han till tidningen VLT.

Bland andra kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke sa till Dagens Nyheter att hon var orolig över situationen i det svenska medielandskapet och för vilka konsekvenser krisen kan få på det demokratiska samhället i stort.

Nu svarar Mittmedia AB:s styrelseordförande Jan Friedman, kultur- och demokratiministern i ett öppet brev i Dagens Nyheter.

I brevet ger han fyra förslag på hur regeringen skulle kunna underlätta för Mittmedia och andra mediekoncerner.

Bland annat öka samverkan mellan de privata och statliga bolagen, höja presstödet och ändra reglerna för tryckerimomsen.

Jan Friedman menar även att ha kvar reklamskatten i en tid som tryckta medier möter de största utmaningarna är helt obegripligt.

"Ungefär som att staten vill kyssa och slå ihjäl med samma varma själ för att travestera Runeberg. Det parlamentariska underlaget för ett avskaffande är ju också sedan länge säkrat så vad väntar vi på?", skriver han i Dagens Nyheter.

Avslutningsvis bjuder Jan Friedman in Alice Bah Kuhnke till möte med ledningen i Gävle under veckan.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.