tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Reklammotståndare - och tidningsordförande

Publicerad: 20 augusti 2010, 04:11
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:42

Socialdemokratiske riksdagsmannen Håkan Juholt tycker att ”det är på tok för mycket reklam”. Samtidigt är han styrelseordförande i tidningen Östra Småland, en tidning som drabbats hårt av förra årets annonstapp.


MS

Martin Schori


När Dagens Media frågade samtliga riksdagsledamöter om deras inställning till reklam svarade Håkan Juholt:

– Jag är väl medveten att den till stor del finansierar medier, men det är på tok för mycket reklam… Jag vill hellre ha lägre priser på produkter än betala enorma kostnader för reklamproduktion.

På frågan om han tycker att reklamen har en viktig funktion att fylla i samhället svarade han:

– Nej.

Håkan Juholt sitter i riksdasgen för Socialdemokraterna - men han är också styrelseordförande i Östra Småland Intressenter, som äger tidningarna Östra Småland och Nyheterna i Kalmar Län. Tidningar som under 2009 tvingats säga upp personal – delvis på grund av vikande annonsintäkter.

Enligt det senaste bokslutet föll bolagets annonsintäkter med 5,8 miljoner kronor – eller 16 procent under 2009. Totalt sade man upp 10 anställda på grund av sämre ekonomi och i bokslutet flaggar man för fler neddragningar.

Håkan Juholt tycker inte att hans reklammotstånd sänder fel signaler till tidningen.

– Det finns ingen motsättning alls i det. Jag önskar fler annonser i Östra Småland så att det blir en ännu bättre produkt, säger han.

Men, fortsätter Håkan Juholt:

– Jag reagerar mot att vi dränks i reklam, inte minst av direktreklam och hur man luckrat upp reglerna för tv-reklam.

Det är skillnad på reklam och reklam?

– Absolut. Jag betalar gärna för annonser i tidningarna, jag vet att det ingår när jag köper dem och det är på mina villkor. Det är skillnad på det och den enorma reklamexplosion som skett i radio och tv.

Östra Smålands intäkter uppgick till 56 miljoner kronor (exklusive driftstöd på 21 miljoner), en försämring på 10 procent jämfört med året före. Rörelseresultatet slutade på - 5,9 miljoner (-3,7).

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev