Reinfeldt till attack mot DN

2011-02-15 14:33  

UPPDATERAD. Statsministerns uttalanden om hyresrätten som bostadsform har fått skarp kritik. Men nu anklagas DN för att ha tillskrivit Fredrik Reinfeldt åsikter som inte är hans.

”Reinfeldt dömer ut hyresrätter”. Så löd rubriken till Dagens Nyheters artikel som publicerades i måndags.

I artikeln uppges att statsminister Fredrik Reinfeldt anser att hyresrätten som bostadsform inte fungerar som hyresrätten är tänkt.

– Alla som varit i närheten av Stockholms innerstad vet att hyresrätten som idé inte funkar där. Hyresrätten ska man lämna över till nästa hyresgäst, men i realiteten har det blivit en svart marknad, sade Fredrik Reinfeldt enligt artikeln.

Hans uttalanden har mötts av skarp kritik – även av tongivande allianspolitiker som civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD).

Men enligt ett pressmeddelande från Statsrådsberedningen har DN tillskrivit statsministern falska åsikter om hyresrätten som boendeform:

"De senaste två dagarna har det i dagspress förekommit artiklar som ger intrycket av att statsminister Fredrik Reinfeldt uttalat sig emot hyresrätten som boendeform i Stockholms innerstad. Det är en felaktig bild, tvärtom stödjer statsministern behovet av en bättre fungerande hyresmarknad. Exempelvis saknar rubrikerna stöd i de intervjuer som genomförts och statsminister Fredrik Reinfeldt tillskrivs åsikter som inte framförts", skriver Statsrådsberedningen i ett pressmeddelande.

Statsrådsberedningen publicerar även två ljudfiler från DN:s intervjuer, inspelade av Fredrik Reinfelds pressekreterare, "för att möjliggöra för människor att själva bilda sig en uppfattning om vad som sades vid de två intervjutillfällena".

Roberta Alenius, presschef hos Fredrik Reinfeldt, säger till dagensmedia.se att hon under dagen och gårdagen har fört en diskussion med Dagens Nyheter om publiceringen. Hon vill inte gå in på vad som har sagts.

– Det är en diskussion som är mellan oss och DN. Till slut valde vi att göra så här, säger hon och förtsätter:

– Det är viktigt att klargöra vad Fredrik Reinfeldt faktiskt har sagt. Det finns inget stöd i intervjun för att Fredrik Reinfeldt skulle ha dömt ut hyresrätten, tvärtom försvarar han den. De citat som journalisten har plockat ut är inte representativa för vad Fredrik Reinfeldt har gett uttryck för.

Dagensmedia.se har sökt Gunilla Herlitz, chefredaktör för Dagens Nyheter.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt