Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Regeringens svar om presstödet dröjer

Publicerad: 17 September 2009, 09:09
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:14

Regeringen behöver mer tid för att försvara presstödet till SvD och Skånskan.


Den svenska regeringen måste sänka presstödet till Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet. Det beslutade EU-kommissionen i juni, efter omfattande diskussioner om det svenska presstödet till storstadstidningar.

EU-kommissionen gav regeringen tre månader att komma med ett svar på beslutet. Men kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth behöver mer tid.

Vid ett möte med KU idag, där Lena Adelsohn Liljeroth informerade om arbetet med presstödet, aviserade hon för att regeringen kommer begära att EU-kommissionen förlänger svarsperioden i ytterligare tre månader. Det innebär att regeringens svar kommer senast den 22 december.

– I arbetet med svaret ingår till exempel att samla in mer statistiskt underlag, bland annat ytterligare fakta om konkurrensförhållandena på tidningsmarknaderna och företagens ekonomiska situation, för att kunna påvisa stödets nödvändighet för opinionsbildning och publicistisk mångfald, säger Erik Kristow, politiskt sakkunnig på kulturdepartementet.

Kulturdepartementet för också diskussioner med företrädare för kommissionen för att få en tydligare bild av vilka konkurrensproblem som finns och hur regeringen ska kunna motivera att presstödet till storstadstidningarna behålls.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.