Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Regeringen tillsätter särskild utredare om mediestödet

Publicerad: 16 juli 2021, 08:37

Amanda Lind meddelade i dag att man tillsätter en utredning om mediestöd.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) meddelar att regeringen tillsätter en särskild utredare om mediestödet. ”Det är bra att regeringen tillsätter en utredning specifikt om stöd till nyhetstidningar”, säger Tidningsutgivarnas tillförordnade vd Thomas Mattsson.

Ämnen i artikeln:

Amanda LindTidningsutgivarnaMediestödThomas Mattsson

Alicia Price

alicia.price@dagensmedia.se


Amanda Lind säger att driftstöden behöver anpassas till dagens medielandskap, och främja journalistisk produktion oavsett distributionsform. Hon vill också fortsätta det reformarbete som påbörjats och nämner stöd till lokaljournalistik som speciellt viktigt. Utredaren, tillsammans med riksdagens partier och branschen, kommer se över hur man kan skapa ett system som främjar journalistik i hela landet.

– Nu behöver fler steg tas mot ett framtidsinriktat system som främjar journalistik i hela landet oavsett distributionsform. Just detta ska utredaren titta på tillsammans med branschen och riksdagens partier, säger Amanda Lind till TU.

Hon poängterar också dialogen mellan regeringen och mediebranschen.

– Den löpande dialogen med branschen har varit viktig och värdefull för regeringens arbete med att ta fram stöd under pandemin.

Thomas Mattsson är tillförordnad vd för Tidningsutgivarna och är positiv till utredningen.

– Det är mycket bra att regeringen tillsätter en utredning specifikt om mediestöd till nyhetstidningar och att den ska göras i nära dialog med branschen.

Framför allt menar Thomas Mattsson att tidningarna behöver förutsägbarhet för att kunna investera både i journalistiken och i sin affärsutveckling.

–– Under senvåren har regeringen hållit partiöverläggningar om det framtida mediestödet och vi tycker att det varit konstruktiva dialoger med partierna. Det är positivt att Amanda Lind framhåller vikten av ett nära samarbete med tidningsbranschen, då det här för många titlar är rena ödesfrågor, säger han.

Odd Eiken (M), ansvarig för Moderaternas mediepolitiska arbetsgrupp, kommenterar också mediestödet. Han lyfter särskilt fram förslaget om nollmoms och vikten av en självständig mediebransch.

– Momsen på dagstidningar bör avskaffas och driftsstödet bör göras om till ett omställningsstöd med en tydlig ambition om att avvecklas över tiden, skriver han.

Han menar att dagspressen är ett viktigt medium för journalistik som varken kan, eller bör, ersättas.

– Dagspressen är viktig för en levande demokrati, såväl nationellt som lokalt, med ett djup, sammanhang och översikt som inget annat medium fullt kan ersätta. Den får aldrig bli en offentligfinansierad bransch. Dess betydelse ligger i att den är självständig och styrs av sina egna värderingar.

Thomas Mattsson, tf vd för TU, säger att nollmoms kan bli ”en kraftfull insats” för tidningsutgivningen.

– Vi har anlitat KPMG för en analys av möjligheten att införa ett momsundantag för tidningar, och det underlaget är överlämnat till regeringen. Finansdepartementet ska nu få ge besked om en nollmoms kan utgöra ett indirekt stöd. Det skulle i så fall bli en mycket kraftfull insats för att säkerställa tidningsutgivning, säger han.

Centerpartiets kultur- och mediepolitiske talesperson Per Lodenius framhåller vikten av en stark lokaljournalistik, behovet av stöd till fådagarstidningar, och vikten av att utformningen av stöd kan hålla avståndet mellan politiker och mediebranschen. Denna åsikt delas även av Liberalerna.

– Jag ägnar tid åt att fundera på hur att lagar och regelverk ska kunna ändras för att öka avståndet mellan media och politiker och hur man minskar risken för politisk styrning av public service och annan media? Jag är rädd för förslagen från Moderaterna går i motsatt riktning, säger Christer Nylander, mediepolitisk talesperson för Liberalerna.

Amanda Lind skriver även att problemen kring Postnords nyligen införda varannandagsutdelning ”behöver lösas på längre sikt”, detta kopplat till de lokaltidningar som drabbats negativt av detta.

Läs mer om mediestöd:
Leif Holmkvist: ”Logiskt att Bonnier räddar Skånskan – men de gör det inte av altruism”
Liberalerna: ”Ett brett public service och en levande press är bästa motmedlet mot sociala medier”
Amanda Lind: ”Förändringar av press- och mediestödet måste ske stegvis” 

Läs också debatten om mediestöd mellan Bauers Linda Palmgren och TU:s Thomas Mattsson:
Linda Palmgren: ”Dags att avveckla statliga stöd till medier”
Thomas Mattsson: ”Bauers förslag skulle slå ut samhällsviktig lokaljournalistik”
Replik från Bauer: ”Det är dags för konkurrens på lika villkor”
Replik från TU: ”Nyheter på samiska i Mix Megapol?”
Linda Palmgren: ”Hur stor del av mediestöden går till nyheter på minoritetsspråk?”
Slutreplik: ”Demokratisk skyldighet för nya kulturministern och oss alla att säkerställa lokal journalistik” 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev