fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Regeringen föreslår ökade straff för hot mot journalister

Publicerad: 10 mars 2023, 06:48

Ulrika Hyllert.

Foto: Tor Johnsson

Regeringen har gått vidare med förslaget om att öka det straffrättsliga skyddet för journalister. ”Det är otroligt glädjande”, säger SJF:s ordförande Ulrika Hyllert.

Ämnen i artikeln:

JournalistförbundetUlrika HyllertRegeringenToppnyheter förmiddag

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@dagensmedia.se


I lagrådsremissen föreslår nu regeringen att det ska införas en särlagstiftning för journalister. De vill att en straffskärpning sker ”om brottet begåtts mot en person på grund av att han eller hon eller någon närstående yrkesmässigt bedrivit nyhetsförmedling eller annan journalistik”.

I ett pressmeddelande hyllar nu Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert förslaget.

– Att det bör införas ett särskilt straffrättsligt skydd för journalister är en fråga som vi drivit under flera år. Det är otroligt glädjande att regeringen nu tar vidare arbetet som den tidigare regeringen inledde. Det visar att det finns en bred politisk förståelse och vilja att komma till rätta med problemen med brott mot journalister, säger hon.

SJF uttryckte tidigare oro att frilansjournalister inte skulle omfattas av lagförslaget, något som regeringen tagit till sig av.

”Avgörande bör i stället vara om journalisten yrkesmässigt använt sin yttrandefrihet. Det bör vidare sakna betydelse om det är fråga om journalistik genom tryckt skrift, internet, tv eller radio”, skriver regeringen i lagrådsremissen.

– Det är bra att regeringen förtydligat vad som gäller för den som arbetar som frilans. Våra frilansmedlemmar är särskilt utsatta eftersom de inte på samma sätt som anställda har möjlighet att få hjälp med säkerhetsfrågor, säger Ulrika Hyllert i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev