Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Redaktionschefen om värvningen av Birro: "Vi vill ha många läsare"

Publicerad: 22 januari 2015, 10:27
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:16

Han sparkades från Expressen – och blir nu krönikör på Tidningen Härjedalen. För Dagens Media berättar redaktionschefen Mikael Andersson om tankarna bakom den oväntade värvningen.

Ämnen i artikeln:

Marcus Birro

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Det var i slutet av november som Marcus Birro, under uppmärksammade former, fick "sparken" från Expressen, där han varit krönikör sedan 2008. Dessutom dumpades han av sitt förlag Pintxo.

När han nu under rubriken ”Media och politik föraktar landsbygden” gör comeback som krönikör är det inte på någon av de stora tidningarna. Istället är det Mittmedias Tidningen Härjedalen som kontrakterat den omstridde krönikören.

Bakom värvningen står Tidningen Härjedalens redaktionschef Mikael Andersson.

– Det var min ide, säger han till Dagens Media.

Bakgrunden var en bloggpost från Marcus Birro, där han förde ett resonemang om spänningarna mellan stad och glesbygd.

– Det tyckte jag var intressant och något som en del av våra läsare kan känna igen sig i. Jag mejlade honom och frågade om han kunde tänka sig att utveckla detta i en gästkrönika.

Det slutade med att de kom överens om fyra gästkrönikor under våren. Tidningen Härjedalen har enligt Kia-index några tusen unika besökare per vecka, med undantag för vissa trafiktoppar.

Är det för att jaga klick som ni värvar Birro?

– Vi skiljer oss inte från något annat medium som finns på nätet. Vi vill ha många läsare precis som Aftonbladet och Expressen. Men det var inte min första tanke, utan det var just det intressanta i hans resonemnag om stad och glesbygd.

Birro sparkades från Expressen efter att ha medverkat i en podd hos högerextrema Exponerat, vad tycker du om den saken?

– Jag tycker att det var lite korkat av honom att ställa upp i den. Samtidigt är Marcus en person som var inne på att ställa upp som partiledare för KD. Han är kanske inte så strategisk alla gånger, men ärlig i sina åsikter. Jag tycker inte att det är fel att släppa fram honom.

– Sedan är det lite humor, att han får sparken från Expressen och sedan börjar skriva i Tidningen Härjedalen.

Är hans bagage ett problem för er?

– Vet att han är en kontroversiell person som varit i blåsväder. Men vi är inte rädda för kontroversiella åsikter i Tidningen Härjedalen.

Den första krönikan handlar mycket om Marcus Birros egna upplevelser efter höstens kontroverser. Enligt Birro själv fick han sparken från Expressen för att han kritiserat tidningens hantering av de mordhot som ska ha riktats mot honom.

I krönikan går Marcus Birro till storms mot den förljugna medelklassen, vänstern som ”föraktar de svaga” och media som ”föraktar lantisar”.

– Den är väldigt Birroesk, eller vad man ska säga. Man känner igen hans stil och jag ser den lite som en presentation av honom för våra läsare. Sedan tror jag många kan relatera till det han skriver om politiker och medier.

Förresten, har Birro någon som helst koppling till Härjedalen?

– Nej, inte vad jag känner till och det har vi diskuterat eftersom vi är en lokalblaska. Vi är Härjedalsnördar. Men det är hans resonemnag om stad och glesbygd som är intressant att dela med sig av.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev