måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Raseri mot Ulf Nilsons kolonialism-krönika

Publicerad: 8 oktober 2014, 10:28
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:26

Hade "den vite mannen" inte vågat sig ut med bössan till hands skulle världen med säkerhet ha varit mycket sämre. Det skriver Expressenmedarbetaren Ulf Nilson i en utskälld krönika.

Ämnen i artikeln:

Expressen

YL

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se


Ulf Nilsons krönika publicerades i gårdagens Expressen under rubriken "I stort sett har det mesta blivit bättre". I krönikan skriver han bland annat:

" Kanske är det rimligt att här slå fast att kolonialismen trots allt var bra på många sätt. Ja, jag skriver b r a. Den fick bära hundhuvudet för mycket, men den spred civilisationen. Inte på ett perfekt sätt - ingenting i människolivet är perfekt - men ändå. Hade "den vite mannen" inte vågat sig ut (med bössan till hands) skulle världen med säkerhet ha varit mycket sämre. Jag förmodar att många som läser det här blir förbannade, men så får det bli".

Krönikan har mycket riktigt mötts av massiv kritik i sociala medier under dagen, bland annat från en annan Expressenkrönikör – Bilan Osman.

"Okej. Why. The. Fuck valde jag att läsa Ulf Nilsons text? och läste jag precis att världen är bättre tack vare kolonialism? AHHHHH hjälp", twittrar hon.

Tv-profilen Gina Dirawi twittrar: "Så denne Uffe menar att kolonialismen,dvs år av slaveri, våldtäkter & MILJONTALS döda, var "bra på många sätt" & detta publiceras?".

" Tänk på Israel - evigt i krig? Tänk på Egypten - evigt fattigt? Tänk på saudierna - evigt i slaveri?" Tänk på Ulf Nilson - alltid en dåre?", twittrar Parisa Amiri, redaktör på Nöjesguiden.

Aftonbladet-medarbetaren Fredrik Virtanen twittrar: "Mer tveksam till om det är god liberal tidningstradition att publicera ljusbruna och djupblå krönikörer. Fast kanske.".

Det är inte första gången Expressen är i blåsväder med anledning av Ulf Nilsons krönikor. Hans krönika om "pursvenskar" och muslimer JK-anmäldes exempelvis för hets mot folkgrupp.

Dagens Media har sökt Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev