Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Raseri mot Metros toppnyhet om SD

Publicerad: 20 Augusti 2015, 06:16
Uppdaterad: 7 Juni 2018, 06:39

Metro slår idag fast att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti. Det väcker ont blod i sociala medier.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaMetro

Metro viger idag hela förstasidan till sin toppnyhet om SD. ”Historiskt resultat i ny opinionsmätning. Nu är SD Sveriges största parti”, lyder rubriken på förstasidan.

Nyheten bygger på en undersökning från analysföretaget Yougov.

Men kritiken har inte låtit vänta på sig. Framför allt kritiseras Metro och undersökningen för att den bygger på en självrekryterad webbpanel, där alltså deltagarna själva anmäler sig till panelen, vilket gör att det råder osäkerhet kring hur pass representativt urvalet är.

Dessutom kritiseras Metro för att slå fast att SD är Sveriges största parti. På Metros Facebook-sida rasar just nu debatten. ”Lugnt, dessa undersökningar är väldigt opålitliga, låg nivå Metro”, ”Att ni inte skäms för Metro!” och ”Ni har i mina ögon tappat ALL trovärdighet”, lyder några av kommentarerna.

Yougov har tidigare fått kritik för sina undersökningar. Förra våren publicerade analysföretaget en undersökning som visade att Feministiskt Initiativ skulle få 18 procent av rösterna i det kommande EU-valet. Mätningen publicerades bland annat av Aftonbladet, som efter kritik tog bort artikeln. Yougov gick också ut och medgav att det var fel i undersökningen, enligt SvD:s Richard Öhrvall.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson jublar över Metros artikel.

– För oss är det här en symbolisk milstolpe. Samtidigt ska man minnas att det rör sig om en enskild mätning och det räcker inte för att dra några avancerade slutsatser. Det man kan konstatera är att trenden för Sverigedemokraterna är fortsatt positiv, säger han i ett pressmeddelande som SD skickade ut under onsdagsmorgonen.

METROS CHEFREDAKTÖR OM KRITIKEN:

LÄS OCKSÅ:

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaMetro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.