Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Raseri mot Aftonbladet-krönikör – jämförs med Avpixlat

Publicerad: 16 April 2013, 08:16
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:48

Monica Gunnes krönika om Omar Mustafa har osakat en storm i de sociala medierna – och får ledarredaktionen att rasa.


Det var i morse som Aftonbladet publicerade en kolumn där tidningens medarbetare Monica Gunne gick till attack mot den tidigare S-toppen Omar Mustafa.

" Jag har visserligen inte en susning om vad Omar ­Mustafa står för, men han om ­någon, hade väl till exempel kunnat rycka tag i komplexiteten och regelverket i de så kallade hedersrelaterade ­familjerna? Och försöka dämpa det hedersrelaterade förtrycket en smula. Ett förtryck som slår lika hårt mot både flickor och pojkar", skriver Monica Gunne.

Texten har orsakat en storm i de sociala medierna och i skrivande stund har nära 130 personer delat artikeln på Twitter.

" Om ni vill läsa en rasistisk skitartikel i Aftonbladet - ta chansen!", skriver den socialdemokratiska politikern Kristoffer Strömgren.

" Vore intressant att se kommentar från Jan Helin om att Avpixlat nu tydligen fått en egen krönikör på Aftonbladet", skriver Mats Erikson, politisk sekreterare på LO.

En annan som är förbannad är Kristoffer Talltorp som arbetar med press och opinion på Naturskyddsföreningen:

" Ulf Nilsson har tydligen fått en konkurrent till utmärkelsen rasistkrönikör of the year", skriver han.

" Förstår inte hur Aftonbladet kan publicera sådan här rasistisk smörja", skriver Anna Nilsdotter, vice vd på konsultbyrån Enact.

Nu tar också Aftonbladets ledarredaktion avstånd från Monica Gunnes krönika.

" Att Omar Mustafa tillskrivs en massa egenskaper och åsikter bara för att han är muslim är inte acceptabelt. Punkt", skriver Eva Franchell.

I ett blogginlägg med rubriken " Kritiken mot Mustafa har spårat ur fullständigt" utvecklar ledarskribenten Anders Lindberg kritiken:

" Det är extremt ovanligt att vi på ledarsidan går i polemik med Aftonbladets krönikörer. Men Monica Gunnes alster är precis den typ av saker som kommer krälande i spåren av det, delvis islamofoba, drev som Omar Mustafa blivit utsatt för", skriver han bland annat.

Monica Gunne får också hård kritik för att hon kallar organisationen Islamiska förbundet, som Omar Mustafa är ordförande i, för Muslimska förbundet.

" Att hon verkligen inte har en susning understryks", skriver Anders Lindberg.

Den felaktiga uppgiften har nu korrigerats.

Dagens Media har sökt Eva Franchell, Anders Lindberg och Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.