Publicisterna rasar mot domen

2012-05-18 13:20  

Domen mot de tre Expressenmedarbetarna upprör. Jan Helin och Daniel Sandström riktar skarp kritik mot domen.

Tidigare i dag meddelade Malmö tingsrätt att samtliga tre Expressenmedarbetare som stått åtalade efter ett reportage om illegala vapen fälls.

Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet, säger till dagensmedia.se att han tycker att domen är begriplig, men felaktig.

– Jag tycker att det är ett märkligt åtal och en märklig dom. Expressens syften har varit uppenbara, de ville med journalistik visa på en allvarlig situation i Malmö och det borde ha räckt för åklagaren att hålla sig borta.

Han tror också att domen kan ha långtgående konsekvenser för undersökande journalistik.

– I värsta fall så blir man mer försiktig, även i de fall där syftet med journalistiken är angeläget. Ingen vill bli dömd för brott. Men det skulle inte förvåna mig om domen överklagas, det är en principiellt viktig dom, säger han.

Även Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström ställer sig starkt kritisk mot domen.

– Jag tittade precis på domen och jag är bedrövad. Framförallt för att åklagaren har lyckats hamra in bilden av journalister som en grupp som begår brott för att det kan bli kul läsning i tidningen. Uppsåtet i Expressens handlande är så tydligt, det går inte att få det till att det ska vara fritt fram att begå brott, säger han och fortsätter:

– Det innebär att andra granskningar i rättssamhället kanske inte blir av. Det är allvarligt. Det blir svårt att prova en lagstiftning, se om den funkar och om rättssamhället är effektivt. Rättssamhället har vingklippt granskningen av rättssamhället.

Elin Hanspers

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt