Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Protester mot censur i Kina

Publicerad: 8 januari 2013, 07:37
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:59

Journalister på en av Kinas mest inflytelserika tidningar har i dagarna gått i strejk som en protest mot landets censur.


För första gången på över tjugo år har medarbetare vid en stor tidning i Kina öppet visat sitt missnöje mot landets ledning, det rapporterar bland annat Dagens Nyheter.

Hundratals journalister vid Nanfang Zhoumo (Söderns Veckotidning) har i dagarna demonstrerat efter att censurmyndigheten tvingade bort en artikel om pressfrihet och politiska reformer. Istället såg de till att en artikel som hyllade enpartisystemet och kommunistpartiet publicerades.

Många journalister valde då att via sina mikrobloggar kommunicera budskapet om vikten av pressfrihet. Dessa stängdes då ner av myndigheterna.

Detta kan ses som den första krisen för den nya ledningen med partiordförande Xi Jinping i spetsen, som tog över makten i november förra året.

– Normalt får en ny politisk ledning en smekmånad, den tiden är definitivt över nu. Detta har gått långt över gränsen för vad till och med kinesiska journalister kan acceptera, säger en journalist som vill vara anonym till Dagens Nyheters korrespondent Torbjörn Petersson.

Propagandadepartementet i Kina kontrollerar medierna i Kina och kommer med anvisningar om vad som får och inte får tas upp.

Stödet för tidningen och de strejkande journalisterna kommer från flera håll i Kina. En petition har spridits på internet och har undertecknats av andra journalister och akademiker.

Sofia Hvenström

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.