Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Prospector förnekar blåsning

Publicerad: 13 Augusti 2013, 11:42
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:38

Annonsföretaget Prospector förnekar uppgifter om oegentligheter beträffande avtalen med flera tidningar. Men Kristianstadsbladet som rapporterade om nyheten står kvar vid sina uppgifter.


I går berättade Dagens Media att flera tidningar, däribland Sörmlands Nyheter tidningar tecknat avtal med annonsföretaget Prospector – trots att något bolag med det namnet inte fanns vid det tillfället.

Uppgifterna kom från Kristianstadsbladet som i flera artiklar presenterat resultatet av sin granskning av företaget.

Nu tillbakavisas uppgifterna av Mikael Heimerlöv, ägare och vd på Prospector Marknadssupport i Norden.

– Det stämmer inte. Varumärket Prospector har använts sedan 2007 av ett bolag som tidigare hette Marketinfo Sweden men som nu är sålt och namnändrat. Kunderna var medvetna om detta och på de avtal som upprättats har både det registrerade bolagsnamnet och varumärket Prospector framgått.

Kristianstadsbladets reporter Anders G Bergquist håller inte med.

– Sörmlands Nyheter var förvånade över att Prospector arbetade under ett annat företagsnamn. Mikael Heimerlöv verkar i övrigt ganska slarvig med vilket företag som är vilket, säger han.

Kristianstadsbladet berättade även att ägaren till Prospector tidigare drivit fem företag, varav tre gått i konkurs med stora skulder.

– Det stämmer att tre av dem gått i konkurs. Men konkurserna initierades av oss själva. Vid konkurserna fanns inga förfallna skatter. Däremot fanns det en del leverantörsskulder, säger Mikael Heimerlöv.

Anders G Bergquist anser dock att alla uppgifter stämmer.

– Artiklarna bygger på uppgifter från offentliga register.

När Dagens Media ringer Kronofogden får man beskedet att skatteskulderna för de tre bolagen sammanlagt uppgår till drygt en miljon kronor.

Kristianstadsbladet berättade även att de två kvarvarande bolagen sålts till personer som misstänks vara ekonomiska målvakter. Även detta förnekar Mikael Heimerlöv.

– Vid försäljningen tog vi hjälp av en företagsmäklare som föreslog IBICO som senare köpte aktierna. Att IBICO valt att utse personer med estnisk bakgrund som företrädare för de sålda bolagen hade vi ingen kännedom om.

I dag fick Dagens Media kännedom om att Prospectors nya ägare i Lidköping inte betalt ut augustilönerna till sina anställda.

– Det stämmer. Men i och med att bolaget är sålt kan vi inte fatta några beslut i det bolagets ansvar, säger Mikael Heimerlöv.

Helen Preutz

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.