Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Prislappen för Mitt i: 450 mkr

Publicerad: 25 Augusti 2015, 05:17
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:52

Branschbedömarna hade fel – så mycket betalade Segulah för Mitt-i koncernen.


Ämnen i artikeln:

Mitt i

Nyheten att riskkapitalbolaget Segulah köpte gratistidningskoncernen Mitt i av hårt pressade Stampen var förra sommarens stora mediebomb.

Köpeskillingen hölls hemlig. Men när affären gjordes spekulerades det i att Segulah betalade omkring 300 miljoner kronor – vilket är hälften av vad Stampen betalade när koncernen köptes 2008.

Resumé uppgav senare i sin papperstidning, med hänvisning till anonyma källor, att Segulah betalade 340 miljoner kronor.

Under sommaren har Mitt i-koncernens årsredovisningar lämnats till Bolagsverket, och handlingarna avslöjar att de som trodde på 300 miljoner kronor hade fel.

Segulah äger Mitt i-koncernen via bolaget Mitt i Investment Holding, som i sin tur ägs av Mitt i TopCo AB. Det sistnämnda bolaget, skapat för att äga Mitt i, har redovisat en goodwillpost på 435 miljoner kronor som kommer direkt från uppköpet.

”Köpeskillingen översteg verkligt värde på identifierbara förvärvade nettotillgångar, överstigande belopp redovisades som goodvill”, står det i Mitt i TopCo:s bokslut.

Goodwill kallas mellanskillnaden mellan vad som betalas vid ett företagsköp och det uppköpta bolagets faktiska tillgångar.

Vid medieaffärer brukar stora goodwillposter uppstå, då det man köper till allra största del är immateriella tillgångar.

I detta fall handlar det till stor del om förväntningar på framtida vinster från Mitt i-tidningarna, som jämfört med andra tidningskoncerner är mycket lönsam.

”Den framtida bedömningen är att lönsamheten kommer att fortsätta vara på nuvarande nivå”, heter det i bokslutet.

Där framgår även ett ”anskaffningsvärde” för Mitt i-tidningarna: 454 miljoner kronor.

Siffror av denna typ behöver inte vara exakta. Men enligt Dagens Medias källor ligger den nära vad Segulah faktiskt betalade för Mitt i.

Med 2014 års EBITA-nivå på 70 miljoner kronor skulle det ta knappa sju år för Segeulah att tjäna in pengarna. När riskkapitalbolaget köpte Mitt i uppgavs att investeringshorisonten, alltså den tid som man planerar att äga Mitt i innan koncernen ska säljas vidare, var tre till sju år.

Från köpare och säljare är det fortsatt locket på gällande prislappen.

Martin Alsander, koncernchef för Stampen:

– Vi har valt att inte kommentera köpeskillingen, och det fortsätter vi med.

Marcus Jansson, partner på Segulah:

– Jag har inga kommentarer till det.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Mitt i

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.