Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Presstödskommittén: "Avskaffa reklamskatten"

Publicerad: 11 September 2013, 06:39
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:35

Idag presenterar Presstödskommittén sitt förslag till nytt presstöd. De politiska partierna är eniga och föreslår bland annat avskaffad reklamskatt.


Ämnen i artikeln:

PresstödReklamskattLena Adelsohn Liljeroth

Den nya presstödsutredningen presentras på SvD Opinion idag. Det råder samsyn mellan alla deltagande partier, skriver författarna.

Reklamskatten ska avskaffas helt, enligt förslaget, men som ett andrahandsalternativ kan den avskaffas stegvis. Det första steget skulle då vara att slopa skatten för periodiska publikationer.

Kommittén menar också att distributionsstödet har spelat ut sin roll som räddare av svaga tidningar som tidigare riskerade att stötas bort ur samdistributionen. Därför föreslås att postlagen ändras så att en gemensam morgondistribution blir möjlig från 2017. Samdistributionsstödet föreslås därmed tas bort.

Ett rättvisare stöd och en ny stödtrappa föreslås också:

"I det system som tar vid 2017 bör alla hög- och medelfrekventa dagstidningar behandlas enligt samma regler oavsett utgivningsort. För dessa tidningar bör även en ny stödtrappa inrättas.", skriver kommittén.

Den föreslår också en "digital knuff" som ska ge läsarintäkter för digital upplaga samma driftstöd som för tryckt upplaga:

"Ett stöd som styrs av upplaga har en fördel i att bli automatiskt och minska risken för styrning av innehåll samtidigt som det ger incitament till affärsmässighet i situationer där ett kostnadsstyrt stöd uppmuntrar till det motsatta."

Betänkandet ska nu överlämnas till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Men det nya förslaget får också hård kritik. En av ledamöterna, Wiwi-Anne Johansson (V), som skrivit under förslaget, anser att det måste tillsättas en helt ny presstödsutredning eftersom slutbetänkandet kommer att vara passé 2017.

– Vi kommer att försöka hålla döende tidningar under armarna som kommer att självdö ändå oavsett det här presstödet, säger Wiwi-Anne Johansson till Journalisten.se.

Enligt uppgifter till samma tidning sågar experter i kommittén betänkandet och Presstödskommitténs ordförande Hans-Gunnar Axberger ska också ha reserverat sig mot förslaget.

Förslaget får också kritik från Sveriges Radios vd Cilla Benkö. Hon skriver på DN Debatt i dag att det på sikt riskerar att urholka den svenska demokratin:

”Det viktiga är att de hinder som finns för den samlade kvalitetsjournalistikens överlevnad på allvar diskuteras, för att inte medieskuggan ska breda ut sig. Det är ett ansvar för oss alla, särskilt för våra folkvalda politiker. Det är viktigare för demokratin och därmed det svenska samhället än att fastna i diskussioner om marknadsanalyser.”

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.