Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Pressfrihetskämpar delar på Nobels fredspris

Publicerad: 8 oktober 2021, 09:39

Maria Ressa är Filippinernas mest kända förespråkare för yttrandefrihet. Dmitrij Muratov är chefredaktör för den ryska tidningen Novaja Gazeta.

Foto: Wikimedia

Journalisterna Maria Ressa och Dmitrij Muratov tilldelas Nobels fredspris 2021, för pressfrihetsarbetet de utför i sina hemländer Filippinerna och Ryssland.


Ämnen i artikeln:

pressfrihet

Maria Ressa från Filippinerna och Dmitrij Muratov från Ryssland tilldelas årets Nobels fredspris, för sina insatser för pressfriheten.

Maria Ressa är en filippinsk journalist och författare och sitt hemlands mest kända förespråkare för yttrandefrihet. Hon har gjort många avslöjanden om korruption och övergrepp mot mänskliga rättigheter, och står bakom nyhetssajten Rappler, som har en kritisk hållning till president Rodrigo Duterte.

Dmitrij Muratov är journalist och chefredaktör för den ryska tidningen Novaja Gazeta, som är en av Rysslands få större oberoende tidningar.

– Jag är lite chockad. Det är verkligen känslosamt. Men jag är glad för mitt teams skull och vill tacka Nobelkommittén för att de erkänner vad vi går igenom, säger Maria Ressa till TV2.

Maria Ressa hamnade på presidenten Rodrigo Duertes svarta lista för sina granskningar och avslöjanden om utomrättsliga avrättningar. Hon dömdes 2019 till sex års fängelse för att ha gjort sig skyldig till förtal på nätet, skriver SVT.

 

 

Janne Naess

Reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

pressfrihet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev