Dagspress
Pressfrihetsindex 2022 – visar på en ny era av polarisering
Publicerad: 3 maj 2022, 07:45
Årets pressfrihetsindex visar på en ökad polarisering. Sverige placerar sig högt upp men när listan bryts ned i olika kategorier hamnar Sverige på plats 32 av 180 när det kommer till journalisters säkerhet.
Varje år bedömer Reportrar utan gränser situationen för pressfrihet och möjligheterna att arbeta som journalist i 180 länder och territorier genom pressfrihetsindex. I år fyller detta pressfrihetsindex 20 år.
Detta år uppmärksammas effekterna av det nyhets- och informationskaos som kan uppstå av en alltmer globaliserad och oreglerad spridning av information på nätet. Årets index visar på en ökad polarisering. Aldrig tidigare har situationen i så många länder klassats som mycket allvarlig.
”I demokratiska samhällen växer informationsklyftorna till följd av att allt fler opinionsmedier i stil med Fox News, i USA, sprider desinformation. Detta förstärks av de digitala medieplattformarna och techjättarna”, skriver Reportrar utan gränser i ett pressmeddelande.
Internationellt, skriver Reportrar utan gränser, försvagas demokratier av obalansen mellan öppna samhällen och auktoritära regimer som kontrollerar medier och sprider propaganda.
Ryssland placerar sig på plats 155 i årets index och landets invasion av Ukraina (plats 106) är ett exempel på detta.
De nordiska länderna placerar sig i topp: Norge på plats ett, Danmark på plats två och Sverige på plats tre.
– Pressfriheten och situationen för journalister i Sverige ligger relativt stadigt i topp, i jämförelse med resten av världen, men i och med årets index bryts pressfriheten också ner i fem olika kategorier och där framgår det att Sverige är näst bäst vad det gäller mediers ekonomiska förutsättningar, men står inför utmaningar när det kommer till diskriminering bland journalister, vilket också uppmärksammats de senaste åren, men framför allt vad det gäller journalisters säkerhet där Sverige ligger på plats 32 av 180. Det borde vara en varningsklocka för såväl regering och riksdag som för rättsväsendet att öka takten i arbetet med att stärka skyddet för journalister, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige, i ett pressmeddelande.
Här är en länk till den interaktiva kartan.