Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Pressfrihetensdag: Expressens tidning lämnas blank

Publicerad: 3 maj 2018, 07:09
Uppdaterad: 3 maj 2018, 07:18

Bild 1/4  Baksidan av det vykort som man kan skicka till Eritreas ambassad.

Expressen och Pressbyrån uppmärksammar Pressfrihetensdag genom gemensam kampanj.


Ämnen i artikeln:

ExpressenPressbyrån

Idag torsdag är det den internationella Pressfrihetensdag, det har Expressen och Pressbyrån valt att uppmärksamma genom en gemensam kampanj.

Under temat "Det världen aldrig får läsa" har Expressens förstasida, och en stor del av tidningssidorna, lämnats nästan helt blanka. Istället pryds sidorna av bylines för fängslade journalister och kort fakta om deras öden.

Under dagen kommer Expressen TV sända live från tre olika Pressbyråbutiker. Kända Expressenprofiler, så som Malin Roos och Niklas Svensson, kommer även dela ut tidningen gratis.

Pressbyrån erbjuder även alla sina tidningar och magasin till halva priset.

– Pressbyrån har alltid spelat en viktig roll för spridandet av det fria ordet i Sverige. Alla delar i kedjan – från journalister, utgivare och distributörer till återförsäljare – är lika viktiga för att ett land ska kunna ha tillgång till fri press. Under flera år har vi uppmärksammat den här dagen. Att i år göra det tillsammans med Expressen känns verkligen bra, säger Lennart Schultz på Pressbyrån, i ett pressmeddelande.

Expressens chefredaktör, Thomas Mattsson:

– Expressen har alltid värnat det fria ordet, från lanseringen under ett brinnande andra världskrig med ställningstagandet mot nazism till anställandet av den första svarta utrikeskorrespondenten i apartheidens Sydafrika och, fortsatt, till dagens journalistik om fängslade publicister som bland andra Dawit Isaak och Gui Minhai. Kampanjen med Pressbyrån blir en viktig påminnelse om värdet av yttrandefrihet.

Förutom de blanka sidorna i Expressens tidning kan läsarna lämna en uppmaning om att släppa Dawit Isaak och Gui Minhai fria. Namnunderskrifterna kommer sedan vidarebefordras till Eritreas och Kinas ambassad. På Pressbyråer på centralstationerna i Stockholm, Göteborg och Malmö kan man även få två förfrankerade vykort adresserade till ambassaderna med samma uppmaning.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenPressbyrån

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.