Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

"Populistiskt och anti-intellektuellt"

Publicerad: 1 Februari 2010, 12:42
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:04

Jan Guillou och Svensk Jakts chefredaktör Jan Henricson i jättebråk om vargjakten.


Ämnen i artikeln:

Jan Guillou

Jan Guillou skriver i söndagens krönika i Aftonbladet att Svensk Jakt är ”som att läsa den mest stalinistiska kommunistpressen”.

Jan Henricson, chefredaktör på Svensk Jakt, är inte förvånad över Guillous uttalande.

– Jan Guillou angriper Svenska Jägareförbundet med jämna mellanrum, jag är lite förvånad över att det inte kom tidigare. Det känns märkligt att bli kallad kommunist av någon som själv står på KGB:s avlöningslista. Han har hämtat lösryckta citat och använt dem på ett omotiverat sätt i artikeln.

Jan Guillou säger till Dagensmedia.se att Jan Henricson inte förstod jämförelsen med ”stalinistisk kommunistpress” och menar att han använde uttrycket med betoning på arbetsstilen, inte ideologin. Jan Guillou menar att han inte behöver komma överens med Svensk Jakt som enligt honom är grovt populistisk och anti-intellektuell.

Jan Henricson tycker det varit mycket övertoner i debatten som förts kring vargjakt och att alla aspekter inte lyfts fram.

– Man pratar om slakt och hetsjakt av vargar. Det går inte till så. Det finns forskare som menar att många av de vargar som blev skjutna under jakten inte ens var medvetna om att de blev jagade.

Nu har Debatt i SVT tagit upp frågan om vargjakten, är det bra att allmänheten diskuterar frågan?

– Till skillnad från Jan Guillou verkar tro är jag demokratiskt lagt och tycker det är bra med en debatt. Sedan tycker jag att programmet Kvällsöppet med Ekdahl på TV4 inte skött debatten lika bra. Man letar fram någon som vill skjuta varg och det saknas en motpol. Det jag saknar är de människor som lever i närheten av vargen och påverkas av den i vardagen.

Christer Lindh

red@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Jan Guillou

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.