Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

PON klandrar Piteå-Tidningen

Publicerad: 23 oktober 2019, 13:04

Pressens Opinionsnämd klandrar Piteå-Tidningen för delar av artikelserien om Kalamarksfallet. Det då anmälaren inte fått möjlighet att bemöta kritiska uppgifter om honom i samband med att de publicerades. Därmed har anmälaren drabbats av en oförsvarlig publicitetsskada.


Ämnen i artikeln:

PressombudsmannenPressens Opinionsnämnd

Den 15 oktober 2018 publicerade Piteå-Tidningen (PT) den första artikeln i en digital artikelserie med namnet Brottsplats Kalamark. Totalt publicerades 18 delar i artikelserien. 

Serien handlar om ett rånmord på en man i Kalamark, som Kaj Linna dömdes till livstids fängelse för 2004. Tolv år senare beviljades han dock resning av Högsta domstolen och året därpå frikändes han. 

I oktober 2018 anmälde Kaj Linna Piteå-Tidningens publicering till Pressombudsmannen (PO). Anledningen var att han inte fått komma till tals i texten. Det trots att han hade varit i kontakt med ansvarig utgivare, vars inställning var att Kaj Linna skulle komma till tals när artikelserien var avslutad. 

I anmälan står att Kaj Linna önskar att PO kritiserar tidningen för att han inte fick göra sin röst hörd i samband med att publiceringe, där anmälaren anser att hans inblandning dels vinklades mot hur han beskrev det i sin bok Besökaren, dels antyddes att han inte var sanningsenlig i boken.

I sitt svar skriver tidningen att planen var att publicera en intervju med Kaj Linna när tidningen hade kommit så långt att det fanns en färdig bild av händelsen för honom att kommentera och analysera. Den planen var Kaj Linna upplyst om, menar tidningen. 

Pressombudsmannen anser dock att Kaj Linna inte fått möjlighet att bemöta uppgifterna i två avsnitt i samband med att de publicerades. Därmed har han drabbats av en oförsvarlig publicitetsskada, menar PO – och för det bör tidningen klandras. 

Pressens Opinionsnämnd instämmer i PO:s bedömning att tidningen ska klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed. 

Axel Duberg

Reporter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev