Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

PON klandrar Expressen

Publicerad: 28 Mars 2012, 07:23
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:28

Pressens Opinionsnämnd klandrar Expressen efter en artikel där lokalpolitiker pekats ut som lagbrytare.


Ämnen i artikeln:

ExpressenPONPressens opinonsnämnd

Det var i mars 2011 som Expressen publicerade artikeln med rubriken ”Skäms på er politiker” med underrubriken ”Vi hoppas att ni skäms, ni 44 politiker som bryter mot lagen”.

Artikeln var en del i en serie där Expressen granskat hur kommuner följer LSS-lagen. Det exemplifierades med ett fall där en person i ett gruppboende blivit av med sin kontaktperson.

En ledamot i den aktuella kommunens socialnämnd anmälde dock Expressen för att ha blivit utpekad på felaktiga grunder då det var hennes företrädare som hade fattat beslut om kontaktpersonen.

Enligt Expressen har tidningen inte alls pekat ut kommunens ledamot som ansvarig, utan menade att socialnämnden har ett ansvar. Ledamoten ska dessutom ha informerats om syftet med artikeln före publicering.

PO menar dock att det är en riskabel journalistisk metod att lyfta fram en stor grupp politiker från olika kommuner och hävda att de bryter mot lagen. Enligt PO var påståendena om att den anmälande ledamoten har anledning att skämmas och att hon brutit har brutit mot lagen inte korrekta.

PO anser därför att Expressen har ”åsamkat henne en oförsvarlig publicitetsskada”.

PON går nu på PO:s linje och riktar klander mot Expressen för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.