Politiska tidskrifter kan mista statligt stöd

2009-12-08 15:56  

Regeringen föreslår en ny definition av begreppet kulturtidskrift. Politiska tidningar som Bang och Expo kan mista sitt stöd.

Redan i kulturpropositionen tidigare i höstas aviserade regeringen nya förslag på reglerna för det statliga stödet till kulturtidskrifter.

I en promemoria idag föreslår regeringen att reglerna ändras, så att inte bara förlustdrabbade kulturtidskrifter är berättigade till statligt stöd.

Regeringen föreslår en ny definition av begreppet kulturtidskrift, där tidskrifter som ”huvudsakligen innehåller ekonomisk eller social debatt” inte längre omfattas.

Efter kulturpropositionen gick de största tidningarnas kulturtidskrifter till gemensam attack mot regeringens försök att ”diktera innehållet i kulturtidskrifterna”, vilket Dagens Media tidigare har rapporterat om.

Enligt kulturcheferna skulle förslaget kunna innebära att hälften av Sveriges kulturtidskrifter blir av med sitt stöd. Bland titlarna i riskzonen finns feministiska Bang och antirasistiska Expo.

Regeringens nya definition på kulturtidskrift lyder: ”Med kulturtidskrift avses en tidskrift som med sitt huvudsakliga innehåll vänder sig till en allmän publik med kulturdebatt i vid mening, eller som huvudsakligen ger utrymme för analys och presentation inom kultur och konstarter.”

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt