Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Politikers uttalanden granskas

Publicerad: 29 April 2010, 06:25
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:52

Både SvD och Aftonbladet startar artikelserier där man granskar politikers påståenden.


Förra året vann St Petersburg Times Pulitzer-priset för sin sajt, Politifacts, som granskar politikers påståenden och delar upp dem i vad som är sant och falskt.

Barack Obamas påstående att de mesta pengarna till hans presidentvalskampanj kom från många små donatorer, kunde Politifacts visa vara helt fel.

Nu hakar svenska tidningar på trenden. Svenska Dagbladet lanserade nyligen "Faktakollen" och Aftonbladet hakade denna vecka på med "Lögndetektorn".

Läsarna inbjuds att skicka in tips på vad som ska granskas.

– Det är viktigt att kunna granska på det här sättet, och viktigt att bjuda in läsarna som kan bidra med idéer, kommentarer och synpunkter. Det har gått extremt bra, säger Kristian Lindquist, nyhetschef på Svd.se.

På Svenska Dagbladet fortsätter man med Faktakollen fram till valet. Sedan ska tidningen utvärdera om det blir en fortsättning.

Även Aftonbladets Lögndetektorn kommer rulla fram till valet.

– Detta är ett bra sätt att granska fakta, det är väldigt tydligt och det är lätt att dissekera påståenden ner till minsta detalj, säger Christoffer Bjäreborn, nyhetschef på Aftonbladet.se.

Om man tittar på läsarkommentarerna på Aftonbladet.se är det många som skulle vilja se att ni granskade fakta i era egna artiklar på samma sätt, hur ser du på det?

– Att vi skulle granska våra egna artiklar? Ja det vore kanske något att fundera på, vi vill vara transparanta och öppna med hur vi arbetar. Vi vill lyssna på våra läsare, men jag har inget klart koncept på hur det skulle kunna se ut, säger Christoffer Bjäreborn.

Är det här en ny trend?

– Ja, det går mot det här hållet. Dagens journalistik bygger helt och hållet på öppenhet.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.