Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

”Politikerna står inte upp för grundlagen”

Publicerad: 24 Augusti 2009, 12:11
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:16

Regeringen har skött sig bra i efterspelet till Aftonbladets publicering av organartikeln, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hultén. Men hon är inte lika nöjd med vissa enskilda politikers agerande. Samtidigt JO-anmäls Sveriges ambassadör i Israel.


Medieuppgifter har gjort gällande att Israels regering aktivt kommer att motarbeta svenska journalister i landet. I dag, måndag, var det tänkt att Journalistförbundet skulle lämna in en protest till den israeliska ambassaden.

Men efter att ha varit i kontakt med tjänstemännen där har Agneta Lindblom Hultén beslutat sig för att inte skicka in protesten.

– De säger ju att det inte är aktuellt med några repressalier mot svenska journalister och då har vi uppnått det vi ville. Att slå in en öppen dörr med ett protestbrev är onödigt, säger Agneta Lindblom Hultén.

Däremot har parterna bokat in ett möte.

– Vi ska ge vår syn på det här och förklara varför pressfriheten är så viktig för svensk demokrati, säger Agneta Lindblom Hultén.

Hon ger den svenska regeringen godkänt i hanteringen av frågan.

– Jag sa tidigare något grinigt att man inte varit tydlig. Men nu tycker jag att de har varit det.

Hon är inte lika nöjd med vissa enskilda politikers agerande.

– Det finns svenska riksdagsmän som darrat på manschetten och krävt att regeringen ska bryta mot grundlagen. Om det handlar om bristande kunskap är det ett mindre bekymmer eftersom då kan vi hjälpa till och informera, men det är allvarligt om de inte håller med om principen.

Vilka tänker du på?

– De jag har sett är Gunnar Hökmark och Birgitta Ohlsson, men jag har inte läst allt.

På måndagen JO-anmäldes dessutom Sveriges ambassadör i Israel, Elisabet Borsiin Bonnier, efter det nu tillbakatagna uttalandet.

”Det verkar oförenligt med vår pressfrihet att någon annan än den ansvarige utgivaren skulle kunna ta avstånd på det sätt som efterfrågas”, skriver anmälaren.

Efter artikelns publicering ber Birgitta Ohlsson om att få tillägga detta:

"Jag och andra var "lösryckt och mycket kreativt citerade" i Jerusalem Post. Jag bad om citat och fick ej se dem innan publicering. Sedan när jag påpekade detta och ville förtydliga var de ej intresserade".

Hon hänvisar också till en artikel i Nyheter24, där hon säger:

– Jag är absolut inte emot publiceringen av artikeln. Vi lever i ett fritt samhälle och pressfriheten är en grundsten för vår levande demokrati. Men för att den ska vara levande krävs en livfull debatt och diskussion.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.