Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Polisen kallar medierna till säkerhetsmöte

Publicerad: 11 Januari 2011, 11:57
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:25

Det planerade terrorattentatet i Danmark har lett till oro hos många medier i Sverige. Nu kallar polisen och Säpo in flera mediehus till ett möte om säkerheten.


I slutet av 2010 greps fem personer misstänkta för att ha planerat en terroristattack mot de danska tidningarna Jyllands-Posten och Politiken.

Motivet tros vara de danska tidningarnas publiceringar av de omstridda Muhammed-karikatyrerna.

Gripandena ledde till att flera svenska medier höjde säkerhetsnivån, inklusive Expressen, som själva har publicerat de kontroversiella karikatyrerna.

– När det finns uppgifter om konkreta hotbilder, som efter Stockholmsbomben och nu med Danmarksfallet, höjer vi naturligtvis beredskapen. Man ska inte övervärdera riskerna, men medieföretagen har förstås ett arbetsgivaransvar för medarbetarna, sa tidningens chefredaktör Thomas Mattsson till dagensmedia.se.

Imorgon, onsdag, håller Stockholmspolisen ett möte med säkerhetsansvariga på de stora redaktionerna i Stockholm. Representanter från Säkerhetspolisen ska också finnas på plats.

– Ja, vi medverkar på mötet, säger Sirpa Franzén, Säpos presschef.

Ulf Göransson, presstalesman på Stockholmspolisen:

– Vi har ju sett under hösten händelser där medieredaktionerna stått i fokus och vi har fått många frågor kring detta. Därför tyckte vi att det var bra att kalla till möte, säger han.

Finns det anledning för redaktionerna att se över säkerhetsnivån?

– De har ställt frågan till oss och vi brukar ställa upp. Det handlar inte om att något läge förändrats.   

Även den i sammanhanget mindre tidningen Dagen kommer att delta i mötet. Publishern Daniel Grahn bekräftar uppgifterna.

– Vi skriver ibland om saker som alla inte gillar. I mellandagarna hörde vi att flera andra tidningar vidtagit åtgärder och vi hörde av oss till Säkerhetspolisen för att höra om det fanns någon allmän lista på säkerhetsåtgärder som man kan vidta, säger han.  

Har Dagen redan nu höjt säkerheten?

– Vi försöker att ha en allmän säkerhetsnivå på vår arbetsplats och har sett över hur vi tar emot gäster och hur vi hanterar försändelser. Det tror jag många gör i det här läget, säger Daniel Grahn.

Som dagensmedia.se tidigare berättat har TV4 nyligen polisanmält en man som tagit sig in och fotograferat TV4-husets entré för olaga intrång. Dessutom har säkerhetsnivån höjts på arbetsplatsen. Kallelsen till mötet med polisen ska dock ha gått ut före TV4-incidenten.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.