Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Polisen: ”Det enda vi har är upplevelsen som föräldrarna hade”

Publicerad: 15 juni 2015, 14:20
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:58

En flod av raseri riktas mot de medieföretag som har bevakat mordet på Lisa Holm. Men polisens uppgifter om att journalister ska ha befunnit sig i Lisa Holms familjs trädgård är ytterst vaga.


Mordet på Lisa Holm har väckt bestörtning, vrede och sorg bland svenska folket.

Under en presskonferens på lördagen vädjade Helena Trolläng, insatsens kommenderingschef, till den samlade journalistkåren att lämna Lisa Holms familj i fred.

– Jag kan konstatera att vi under morgonen har tvingats polisiärt hantera journalister som tagit sig in på Lisas anhörigas tomt i syfte att få höra eller komma åt och prata med Lisas familj, sade hon på presskonferensen som direktsändes av flera medier.

För Sveriges Radio utvecklade Helena Trolläng polisens bild av vad som har hänt:

– Det har varit ett antal journalister som tagit sig in på tomten. Det är inte olagligt att knacka på hos någon, men familjen har försökt tala om att de inte är intresserade av att prata, sade hon till SR.

Bland de journalister som arbetat med bevakningen av mordet har många ställt sig frågande till polisens uppgifter om att reportrar ska ha försökt kontakta Lisa Holms familj.

Både Aftonbladet och Expressen gick snabbt ut och berättade att de inte var inblandade. Trots det har kvällstidningarna blivit föremål för merparten av den ilska som piskats upp i sociala medier.

Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen, har svårt att tro att någon reporter från ett etablerat medieföretag skulle ha tagit sig in på tomten.

– Att någon reporter från en sådan redaktion skulle stövla in i familjens trädgård bara timmar efter att kroppen hittats verkar väldigt, väldigt, konstigt säger han i en extrautgåva av den podd som han har med Aftonbladets Jan Helin.

Malin Sahlström, polisens kommunikationschef i region Väst, bekräftar för Dagens Media att det inte finns några konkreta bevis för att journalister ska ha försökt att kontakta familjen.

– Det enda vi har är upplevelsen som föräldrarna hade. Någon person hade en kamera och stod utanför bostaden, någon ringde på dörren. Några har ringt till föräldrarna också och har försökt att få kontakt.

Polisen vet ingenting om vilken eller vilka redaktioner som ska ha varit inblandade. Det har inte heller upprättats någon anmälan.

– Polisen har haft bevakning utanför huset men den är hävd nu, säger Malin Sahlström.

Är det inte förhastat att slå fast att det är journalister som har betett sig på det här sättet? Många som arbetat med fallet känner sig felaktigt utpekade?

– Det är beklagligt om det är så, men det här är de uppgifter som vi fick av föräldrarna. Sen kommenterade Trolläng det på presskonferensen, och det hon har sagt har hon sagt.

LÄS OCKSÅ:

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev