Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Polaris övertar Stampen – köper ut Hjörne

Publicerad: 6 maj 2021, 06:06

När Polaris ökar sitt ägande i Stampen Media, som bland annat ger ut Göteborgs-Posten, TTELA och Alingsås Tidning, till närmare 100 procent släpper familjen Hjörne helt sitt ägande.

För minoritetsaktieägarnas aktier har norska Polaris och svenska NWT och VK Media betalat 367,5 miljoner kronor. I och med det äger de tre mediehusen närmare 100 procent av Stampen Media.


Ämnen i artikeln:

Polaris MediaStampenGöteborgs-PostenChristofer AhlqvistPeter Hjörne

Det norska fristående börsbolaget Polaris Media, som bland annat ägs av NWT-gruppen och Schibsted, köpte våren 2019 51 procent av aktierna i Stampen Media tillsammans med svenska NWT Gruppen AB och VK Media AB. Nu står det klart att de tre mediehusen – genom konsortiet PNV Media AB – tar över närmare 100 procent av aktierna från övriga ägare, inklusive Stampens ägarfamilj Hjörne. 

Det innebär att Polaris Media nu äger 70 procent, NWT Gruppen 20 procent och VK Media 10 procent. Kvar finns då 0,009 procent av aktierna vilka ägs av Journalistklubben och Unionenklubben på Stampen Media. 

Sedan Polaris klev in som ägare har Stampens mål varit att bli den ledande nyhetsförmedlaren på Västkusten i alla kanaler – en strategi som kommer att ligga fast framåt.

För helåret 2020 redovisade Stampen Media ett resultat (EBITDA) på 128 miljoner kronor. Att jämföra med en förlust på 15 miljoner kronor året innan. Till det ska dock noteras att Stampen Medias titlar under 2020 fick drygt 129 miljoner kronor i olika statliga mediestöd.

LÄS OCKSÅ: 1,5 miljarder i statligt stöd – här är mediehusen som kammar hem mest

Men under coronapandemin har flera av Stampens tidningar ökat antalet digitala prenumeranter, totalt närmar sig koncernen nu 100 000 digitala prenumeranter. På Göteborgs-Posten har utvecklingen sett så bra ut att tidningen under 2021 startat en Stockholmsredaktion.

– Vi har haft en väldigt stark tillväxt av prenumeranter det senaste året. Det började före coronautbrottet, men har tickat på och accelererat under pandemin. I takt med att våra läsarintäkter växer vågar vi också fortsätta satsa på journalistiken, sade chefredaktören Christofer Ahlqvist i samband med att satsningen kommunicerades.

Per Axel Koch, styrelseordförande Stampen Media, i ett pressmeddelande:

– Medarbetarna har gjort en fantastisk insats de senaste åren och har verkligen jobbat hårt för det fina resultatet. Jag vill också rikta ett varmt tack till familjen Hjörne, styrelsen och de övriga ägarna för väldigt gott samarbete, kunskapsutbyte och engagemang de här åren. Stampen Media är idag en stabil koncern med starka titlar som har stor potential framåt.

Efter affären tappar familjen Hjörne, som varit huvudägare för Stampen i tre generationer men som sedan 2019 endast ägt 14,6 procent av aktierna, helt sitt ägande i koncernen. Peter Hjörne fortsätter dock att skriva ledarkrönikör i Göteborgs-Posten i 1,5 år till.

– Det är ingen hemlighet att vi har haft det tufft under ett antal år, men vi lyckades tillsammans med hängivna medarbetare och en skicklig ledning vända utvecklingen. När vi hade börjat resan tillbaka och tidningarna och koncernen åter stod starka sålde vi majoriteten till Polariskonsortiet för att ytterligare stärka koncernen. Vändningen fortsatte med de nya ägarna och jag är stolt över att tidningarna och koncernen går så bra, både journalistiskt och ekonomiskt, säger Peter Hjörne i en kommentar.

100 procent av aktierna i Stampen Media värderas i dag till 750 miljoner kronor (baserat på genomsnittlig EBITDA och en EBITDA-multipel på 5, med justering för balansvärden), vilket innebär att minoritetsaktieägarnas aktier uppgår till 367,5 miljoner kronor. Förvärvet har gjorts i linje med de prissättningsmekanismer som överenskommits i minoritetsaktieägarnas säljoptioner.

 

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev