Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

PO: "Avstå från Breiviks bilder"

Publicerad: 3 augusti 2011, 06:49
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:03

Ola Sigvardsson – som för efterträdde Yrsa Stenius som Pressombudsman för snart ett år sedan – anser att medierna bör avhålla sig från att publicera den norske terroristen Anders Behring Breiviks bildmaterial.


Ämnen i artikeln:

Anders Behring BreivikUtøyaOsloPressombudsmannenDagens Nyheter

Det är i ett debattinlägg publicerat i Dagens Nyheter i dag som Ola Sigvardsson argumenterar för att medierna inte ska publicera Anders Behring Breiviks bilder.

Medan Ola Sigvardsson försvarar de första publiceringarna varnar han nu för att ytterligare publiceringar riskerar att göra medierna till Anders Behring Breiviks nyttiga idioter.

"Unikt vid detta terrordåd är att det i efterhand står klart att bombdådet och morden inte var slutet, målet för Anders Behring Breivik. Han hoppades att detta skulle bli startpunkten på ett krig mot islam, där han själv skulle ha rollen som inspiratör och tidig martyr. Därav hans skrift och de tillrättalagda bilderna. Denna omständighet väcker frågan om medierna blir medaktörer genom att publicera till exempel bilderna", skriver Ola Sigvardsson och fortsätter:

"Låt oss föreställa oss en redaktör som i dag överväger att publicera en av hans tillrättalagda bilder. Han kan givetvis avstå med motiveringen att det är precis vad terroristen vill. Det är emellertid ett mycket tveksamt motiv. Därmed har han eller hon abdikerat från rollen som journalist och publicist och låter terroristens önskemål styra publiceringen".

Ola Sigvardsson anser att redaktören bör ställa sig frågan om vidare publicering av bildmaterialet har något allmänintresse.

"Troligen är svaret nej. Bilderna är redan publicerade över hela världen. Att visa dem igen tillför mycket lite. Därmed blir de medier som om och om igen visar bilderna, som terroristen tagit på sig själv, hantlangare i hans medieplan".

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.