Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Peter Wolodarskis syrliga svar på attacken från Jan Helin: "En intressant publicistisk hållning"

Publicerad: 15 januari 2015, 08:59
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:16

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski svarar på den hårda kritiken från Aftonbladets publisher Jan Helin.


Ämnen i artikeln:

Jan HelinPeter WolodarskiDN

I morse berättade Dagens Media Media om Jan Helins rasande attack mot Dagens Nyheter.

Anledningen är DN:s artikel i vilken två översättare anklagar Aftonbladet för censur.

Bakgrunden till artikeln var Aftonbladets planer på att publicera ett helt nummer av Charlie Hebdo, som i förra veckan drabbades av ett blodigt attentat där 12 personer sköts ihjäl av islamistiska terrorister.

Aftonbladets ursprungliga idé var att tillsammans med flera andra tidningar, däribland DN, publicera numret. Men planerna gick alltså i stöpet, vilket ligger bakom översättarnas kritik.

I sitt blogginlägg kallar Jan Helin DN:s artikel för "illasinnad" och "undermålig". Han är också mycket kritisk till hur översättarna använder ordet "censur".

" Jag tror att DN i sin självgodhet måste fundera lite på om avskyn och något slags mindervärdeskomplex gentemot Aftonbladet här blivit så stark att det förmörkat det publicistiska omdömet", skriver han.

Men Peter Wolodarski anser att Jan Helins kritik är starkt överdriven. Det stora allmänintresset motiverar intervjun med översättarna, menar han.

" DN blev kontaktad av upprörda översättare. De ville ge offentlighet åt de synpunkter som nu finns i DN. Om redaktionen inte följt upp hade det garanterat hamnat nån annanstans, helt enkelt på grund av allmänintresset i deras kritik. Mer komplicerat än så är det inte", skriver Peter Wolodarski i ett sms till Dagens Media.

Vad gäller anklagelserna om censur förtydligar han att det är intervjuobjektens ord, inte DN:s.

" Censur är inte DN:s värdering utan översättarens. Min kommentar finns med texten, eftersom de tog upp att DN fått frågan om sampublicering. Jag vet inte hur Aftonbladets dialog med översättarna har sett ut. Och jag framför inte heller några synpunkter om Aftonbladet i artikeln".

Han passar även på att rikta egen kritik mot Jan Helin. Aftonbladet bör inte ha synpunkter på andra mediers nyhetsbedömning kring kvällstidningen, menar han.

" Jag ser att Aftonbladets chefredaktör har bestämda synpunkter på vilka nyheter om hans egen tidning som andra medier ska uppmärksamma. Det är intressant publicistisk hållning".

LÄS ÄVEN:

Anton Andersson

anton.andersson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Jan HelinPeter WolodarskiDN

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.