Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Peter Wolodarski om DN:s blodiga förstasida

Publicerad: 20 januari 2014, 09:02
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:51

DN:s chefredaktör om Syrienreportaget och den blodiga förstasidan.


Igår sampublicerade Dagens Nyheter och Aftonbladet ett reportage inifrån krigets Syrien. Reportaget bygger på det arbete som Niclas Hammarström och Magnus Falkehed hann utföra innan de kidnappades i november förra året.

I Dagens Nyheter startade reportaget nyhetsdelen, och löpte över åtta sidor (fyra raka uppslag). Dessutom publicerades en av Hammarströms bilder på tidningens förstasida. Bilden visar ett blodigt barn.

– Vi diskuterade frågan utförligt på redaktionen. Vi är normalt återhållsamma med sådana foton. Kriget i Syrien är ett helvete, och bilden som vi publicerade fångade starkare än de flesta bilder jag sett vad lidandet innebär. Det är en verklighet som vi inte bör titta bort från, även om den är otäck, säger Peter Wolodarski till Dagens Media.

Vilka reaktioner har ni fått på förstasidan?

– Det är många som har hört av sig och tackat. Det är ett starkt berörande reportage, och så finns det en lättnad över att Magnus och Niclas är fria och tillbaka i spalterna.

Wolodarski vill inte kommentera något kring hur Hammarström och Falkehed arvoderades för reportaget.

Dagens Nyheter och Aftonbladet, ledda av deras chefredaktörer, har samarbetat kring både frigivningen av svenskarna, och helgens publicering.

– Samarbetet mellan våra personal- och säkerhetsansvariga har fungerat mycket bra. Själva publiceringen kändes också naturlig, eftersom Niclas Hammarström normalt arbetar med Aftonbladet och Magnus Falkehed med oss. Vi behövde inte många minuter för att komma överens om det. Jan Helin och jag var snabbt eniga om att reportaget hade ett stort publicistiskt värde, och att Aftonbladet och DN borde rymma Magnus och Niclas berättelse, säger Wolodarski.

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev