Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Peter Hjörne försvarar sina 78 miljoner

Publicerad: 19 december 2014, 13:33
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:17

Stampen-bossen Peter Hjörne har fått kritik för sin höga lön. Nu slår han tillbaka och sågar rapporteringen, något som facket på GP i sin tur har liten förståelse för.


Ämnen i artikeln:

GPStampenPeter Hjörne

De senaste dagarna har medier rapporterat om Stampens ordförande och huvudägare Peter Hjörnes superlön.

Mellan 2009 och 2013 tjände han 78 miljoner kronor enligt en kartläggning från Frilandshandboken.

I ett internt mejl slår nu Peter Hjörne tillbaka mot rapporteringen i bland annat branschtidningen Resumé, kring hans lön.

" Låt mig komma med ett antal tillrättalägganden. Hjörne tjänar mest är helt enkelt inte korrekt. Min inkomst av tjänst 2013 och 2014 är cirka 2,9 miljoner, vilket gör att jag inte kommer i närheten av den lön som de flesta av personerna på listan uppbär.

I listan skriver man visserligen att man lagt samman inkomst av tjänst och inkomst av kapital men gör inte den uppdelning mellan de två inkomstslagen, som hade varit hederlig och korrekt. Tio-i-topplistan består nämligen, med två undantag, av ägare till stora mediekoncerner som under perioden fått aktieutdelningar. Det beror givetvis på hur mycket som delats ut men också på vilken andel av bolaget man har.

Jag äger direkt eller indirekt ungefär 45 procent av Stampenkoncernen och får således 45 procent av bolagets totala utdelning medan Carl-Johan Bonnier, som med sina dryga 64 miljoner placerar sig tre på listan, bara äger några få procent av Bonnierkoncernen och således har en mycket större andel lön (inkomst av tjänst)", skriver Peter Hjörne i mejlet.

Han skriver också att Stampen inte var ett företag i kris under åren 2009-2012 och att koncernen hade en god intjäningsförmåga.

" Företaget delade ut till aktieägarna på en nivå som av företagets revisor ansetts vara "försiktigt med hänsyn till periodens kassaflöden" (detta uttalande gäller för övrigt hela perioden 2004 – 2013). Stampen delade ut till aktieägarna för verksamhetsåret 2012, vilket betaldes ut 2013. För 2013 gavs ingen aktieutdelning, vilket inte heller kommer att ske för 2014 (alltså inga pengar till aktieägarna våren 2015)", fortsätter Peter Hjörne.

Han konstaterar att man givetvis kan diskutera nivån på aktieutdelningen men att man samtidigt måste vara klar över att få vill ta risken att ställa sitt kapital till förfogande och äga aktier i ett bolag om man inte får en marknadsmässig avkastning på kapitalet".

" Att det är riskfyllt att äga medieföretag torde stå fullständigt klart nu när hela världens medieföretag är under stark press, värdet på företagen sjunker avsevärt och utdelningarna sinar. Skall medieföretag ha ägare måste de också ge anständig avkastning till sina ägare. Det gör de inte nu vilket i längden är ohållbart.

Den som tjänar mycket, den som uppbär stora aktieutdelningar får finna sig i att det är publik information och att det diskuteras. Men man har också rätten att begära att det redovisas på ett sätt som inte är missvisande eller uppenbart syftar till att misstänkliggöra".

Pia Svensson, fackklubbsordförande på GP, har inga synpunkter på att Peter Hjörne kommunicerar detta med personalen. Enligt henne står det fritt för honom att göra som han vill. Men hon påpekar samtidigt att personalen redan 2009 levde med hårda sparkrav och att Hjörnes argument därför är svaga.

– Vad gäller sakfrågan så har vi har vi levt med övertidsstopp, anställningsstopp, resestopp och en rad nedskärningar under de här åren han pratar om, det vill säga 2009-2013. I år blir det ingen aktieutdelning vilket är det det minsta man kan begära. Men det här stack i ögonen redan då så argumentet håller inte, berättar Pia Svensson för Dagens Media och fortsätter:

– När det gäller hans lön eller arvode eller vad det nu är så sätter han i stort sett sin egen lön. Jag har svårt att bedöma rimligheten i det på rak arm.

Anton Andersson

anton.andersson@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

GPStampenPeter Hjörne

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev