torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Per Wendel-priset till Magda Gad

Publicerad: 6 november 2017, 12:06
Uppdaterad: 6 november 2017, 12:38

Magda Gad kunde inte själv närvara under prisceremonin. Istället togs priset emot av hennes chef Christian Holmén. Foto: Cornelia Nordström

"En journalist i den digitala tiden, som interaktivt möter sina läsare på sociala medier i en folkbildande anda", lyder juryns motivering.

Ämnen i artikeln:

Expressen

HF


Journalisten och utrikeskorrespondenten Magda Gad tilldelas Per Wendel-priset. Priset har delats ut varje år sedan 2006 till den journalist som i Per Wendel-anda verkar som en orädd avslöjare.

Juryns motivering lyder:

”Orädd, hängiven sitt uppdrag. Unik i sin sort. En reinkarnation av den klassiska reportern, ihärdigt grävande även när kollegorna lyft för nya äventyr – om de ens kommit dit. En journalist i den digitala tiden, som interaktivt möter sina läsare på sociala medier i en folkbildande anda. Magda Gad är en värdig vinnare av Per Wendels pris 2017.”

– Det här är ett pris som går till alla dem som jag har skrivit om – och alla som har läst. Jag är bara länken däremellan, det är mitt uppdrag. Att vara tillräckligt länge på plats för att kunna avslöja sociala orättvisor och krigsbrott, att leva med de drabbade och få ut deras röster. Men det räcker inte. I uppdraget ingår även att få till en diskussion och en kunskapshöjning om det som sker i krig och katastrofer, säger Magda Gad, i en kommentar och fortsätter:

– Jag hoppas att mitt arbete från plats har hjälpt till att få insyn i detta och att det här priset kan fortsätta sätta ljuset på detta totala mörker.

Magda Gad är främst känd genom sina reportage från krigszoner och utsatta miljöer runt om i världen. Sedan 2015 är hon utrikeskorrespondent för Expressen. Under hösten 2017 skildrade Magda Gad exempelvis de sista striderna mot IS om Raqqa i Syrien. Under 2016-2017 har hon även rapporterat från Mosul i Irak och 2015 levde hon i sju veckor i gettot i Bukarest.

Årets Per Wendel-pris är inte den första utmärkelsen Magda Gad har tilldelats. 2015 utsågs hon till Årets journalist, samma år tilldelades hon Cordelia Edvarson-priset och 2017 utsågs hon till Årets avslöjare.

Expressenreportern Per Wendel gick bort 2005 och Expressen valde då att instifta ett journalistpris till hans minne. Han spelade bland annat en stor del i avslöjandet av Ebbe Carlsson-affären 1988, ett avslöjand som ledde till att justitieminister Anna-Greta Leijon tvingades avgå.

Tidigare pristagare:2006 Fredrik Sjöshult2007 Jan Mosander2008 Anna Jaktén2009 Christian Holmén och Micke Ölander2010 Janne Josefsson2011 Anette Holmqvist2012 Hannes Råstam2013 Mats-Eric Nilsson2014 Carolina Neurath2015 Richard Aschberg2016 Olof Lundh

I juryn ingår Otto Sjöberg, Peppe Engberg, Kjell Dabrowski och Kajsa Ericson. Prissumman är på 100 000 kronor.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev