Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Per Gahrton ryter till: "Medierna har skapat en bild av att Margot Wallström är någon slags okunnig idiot"

Publicerad: 16 mars 2015, 11:34
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:09

Miljöpartiets tidigare språkrör Per Gahrton rasar mot mediernas bevakning av Saudiaffären. Enligt honom framställer medierna Margot Wallström som en okunnig idiot.


Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Den tidigare FP- och MP-politikern Per Gahrton är förbannad på mediernas rapportering kring det kontroversiella Saudiavtalet.

Han anser att medierna gjort sitt bästa för att få " en av Sveriges mest berömvärda utrikespolitiska insatser till att framstå som ett gigantiskt fiasko".

Det framgår av en debattartikel som Per Gahrton skrivit i facktidningen Journalisten.

" Hade det inte varit läge att intervjua arabiska människorättskämpar, feminister, demokratiförespråkare? Hade det inte i varje fall varit läge att vidarerapportera om det stöd Sverige fått i arabiska medier?", skriver han bland annat.

När Dagens Media når Per Gahrton utvecklar han kritiken.

– Medierna har skapat en bild av att Margot Wallström är någon slags okunnig idiot som har hela arabvärlden emot sig. Det är lögnaktigt, säger han.

Per Gahrton anser att medierna lyssnat allt för mycket på Arabförbundet, som han inte anser representerar varken en arabisk folkopinion eller enskilda arabstaters inställning.

Istället borde svenska journalister ha intervjuat enskilda arabiska regeringar, opinionsbildare, intellektuella och organisationer.

– Vi får hela tiden nya rapporter om att Margot Wallström får stöd i andra delar av världen och allt fler uttrycker att det är en bra markering från Sverige. Att journalisterna inte kollade upp vad som faktiskt skrevs i arabvärlden är en journalistisk kollaps.

Vad anser du att det här beror på?

– Svenska medier är så fruktansvärt anglosaxiska. Det var först när Washington Post skrev något positivt som det plötsligt slog igenom, säger han och tillägger:

– Sedan är det det gamla vanliga drevet. Nu ska alla knäcka regeringen. Det sitter i ryggmärgen på journalister. Visst journalistiken ska vara kritisk och inte gå i regeringens ledband, men det måste finnas någon måtta.

Per Gahrton anser att mediebilden av att Sverige som en internationell paria är "grundfalsk".

– Det är ett antal stater som är mer eller mindre diktaturer samt andra regeringar som ställt upp på ett uttalande. Palestinierna löste det när man la upp ett tufft uttalande ut på utrikesministeriets sajt där man slog fast att förbindelserna mellan Sverige och Palestina är utmärkta, men det har inget svenskt medie rapporterat om.

Tror du att bilden av det som hänt kommer att ändras?

– Ja, oundvikligen i takt med att det kommer fler markeringar från arabvärlden och då inte minst från oppositionen.

– En annan sak som jag tycker är märklig är när borgerliga partier och liberala tidningar som i sak är för att avtalet bröts ändå var igång och nästan kampanjade mot Margot Wallström. Det är lite väl hycklande, avslutar Per Gahrton.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.