tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Pekades ut som rasister – PON klandrar text i ETC

Publicerad: 27 oktober 2014, 13:12
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:24

Vänsterpartiet i Hällefors text på ledarsidan fälls av PO och PON.

Ämnen i artikeln:

ETC

SA

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se


November 2013 skrev Vänsterpartiet i Hällefors en ledartext i tidningen ETC Bergslagen, som är en del av ETC-tidningarna, och som ges ut av Johan Ehrenberg, som är ansvarig utgivare.

I texten, som har rubriken "Jag älskar mångfald", beskrivs en våldsam händelse vid en fritidsgård i Hällefors där en 14-åring flykting och tre berusade män var inblandade.

" Den här fjortonåringen råkade vara ett ensamkommande flyktingbarn och de tre männen var svenskar. Det är heller ingen hemlighet att männen uttalade sig rasistiskt både före och efter misshandeln. I mina ögon gör det att misshandeln blir värre, om det rör sig om ett misstänkt hatbrott.

Hade medias och polisens agerande varit annorlunda om det varit en vanlig svensk fjortonåring som tre vuxna invandrare hållit fast och stampat i nacken?", skriver ledarskribenten.

Enligt anmälaren, som är en av de tre männen, är ledarskribenten en lokal politiker och lärare, med hög trovärdighet. Bilden av att det handlar om ett rasistiskt motiverat brott är fel, enligt anmälaren.

Bakgrunden till misshandeln var att 14-åringen viftade med kniv. De tre männen höll fast pojken till polisen kom, och någon brottsutredning mot männen har aldrig inletts. Däremot har 14-åringen varit misstänkt för brott i och med händelsen, men utredningen lades ned då han var minderårig, enligt PO-anmälaren.

ETC Bergslagen hävdar för PO att det handlade om en opinionstext, och att männen haft möjlighet till genmäle om de visat intresse för det.

PO går inte in i detaljfrågan men anser att tidningen kommit med kränkande påståenden mot männen. Framförallt gällande rasism-anklagelsen.

Trion har förvisso inte pekats ut mer ingående än "tre vuxna män", men detaljer i berättelsen – bland annat att de förhörts inne på fritidsgården – har gjort det möjligt att lista ut vilka männen är.

Pressombudsmannen anser att ETC Bergslagen brutit mot god publicistisk sed, och överlämnar ärendet till Pressens opinionsnämnd, PON, som gör samma bedömning.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev