måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Patrik Vincent: ”Amanda Lind förde in gratistidningar i 'finrummet'”

Publicerad: 7 januari 2022, 07:26

Patrik Vincent, vd för Mitt i-tidningarna.

Foto: Jonas Herjeby/Sarsmis

Patrik Vincent, vd för Mitt i-tidningarna, ska under 2022 fortsätta att kämpa för mer och bättre upplysning om gratistidningarnas funktion och påverkan på marknaden och i samhället.

Ämnen i artikeln:

Patrik VincentMitt iMediebranschen summerar 2021

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


Enligt tradition avslutar Dagens Media året med en enkät där tongivande personer i branschen reflekterar kring året som varit – och det som komma skall.

Vilken var den viktigaste branschhändelsen 2021?

– Att allt fler lyfter faran med sociala medier. Vi hör årets Nobelpristagare beskriva Facebook som fascismens bästa vän, att stormningen av Kapitolium var en naturlig följd av de algoritmer som prioriterar att sprida hat, vrede och lögner och inte fakta. Algoritmer som skapar misstro mot vårt samhälle, våra politiker och institutioner. Förtroende mellan medborgare och samhälle är själva fundamentet för en fungerande demokrati. 

– Jag tycker att vi tillsammans med företag och offentlig sektor gemensamt för demokratins skull börjar vända ryggen åt denna destruktiva kraft i samhället. Men det handlar inte bara om demokratin, det handlar också om vår fysiska och psykiska (o)hälsa. Den amerikanska marknadsföringsprofessorn Scott Galloway säger det rätt tydligt i en intervju på CNN, ”I’d rather give my kids Jack Daniels and weed than Instagram.”

Vem i branschen förtjänar att hyllas lite extra efter året?

– Förutom hela personalen i Mitt i som varit med och skapat en historiskt framgångsrik turnaround under 2021 där vi säkrat såväl lönsamhet, utgivningen och utvecklingen av kvalitativ lokaljournalistik i hela Stockholm, vill jag hylla en modig före detta kulturminister, Amanda Lind. Hon var med och förde in vår kanal, gratistidningar, i ”finrummet”, hon förstod vikten av lokaljournalistik för alla. I hennes avskedsord nämner hon med stolthet att hon ökat kunskapen om att gratistidningar fyller en viktig funktion för människor. Själv skulle jag säga att de inte bara är viktiga utan avgörande för en fungerande lokal demokrati.

LÄS ÄVEN: Slut för Amanda Lind som kulturminister: ”Stolt över att tillhöra ett parti som ser värdet av journalistik i hela landet”

Vad är ditt personliga nyårslöfte?

– Under 2022 firar jag 30 år i tidningsbranschen och jag ämnar fortsätta att kämpa för mer och bättre upplysning om tidningarnas funktion och påverkan på marknaden och i samhället. Vi ska stärka vår relation till våra läsare och därmed skapa ännu bättre effekt åt våra annonsörer. Jag kommer också jobba hårt för att förklara vår samhällsstöttande roll, hur vi genom att granska och informera förbättrar miljön och hur vår närvaro stärker kostnadskontrollen i våra offentliga finanser. På det privata planet ska jag tamejtusan klara hela slalombanan på vattenskidor i sommar utan att slå ihjäl mig…

Vilka frågor blir avgörande för branschen 2022?

– För oss nyhetsmedier kommer utredningen från Mats Svegfors ha stor betydelse för utvecklingen närmaste decenniet. En utveckling mot en rik mediemångfald eller en farlig ägarkoncentration. Det handlar mycket mindre om hur mycket pengar som ska fördelas utan snarare hur de ska fördelas utan att slå sönder en sund och fri konkurrens på marknaden.  Kan vi få till ett rättvist stödsystem som inte underminerar fri konkurrens kan medieindustrin växa som helhet istället för att vi cementerar nuvarande fördelning genom en nollmomsreform som i förlängningen slår undan benen för fria lokaltidningar som är distribuerade gratis till alla hushåll.

LÄS ÄVEN: Svenska Dagbladets tidigare chefredaktör blir medieutredare: ”Starka medier är demokratins infrastruktur” 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev