Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Parisa Liljestrand är ny kulturminister

Publicerad: 18 oktober 2022, 08:26
Uppdaterad: 18 oktober 2022, 08:51

Bild från 2019 när Ulf Kristersson tackar Vallentunas kommunalråd Parisa Liljestrand för introduktionen innan sitt tal under politikerveckan i Järva.

Foto: Anders Wiklund/TT

När Sveriges nya statsminister Ulf Kristersson (M) på tisdagen presenterade ministrarna i sin nya regering stod det klart att Parisa Liljestrand (M) är ny kulturminister.

Ämnen i artikeln:

Valet 2022Jeanette GustafsdotterAmanda LindNyheterParisa Liljestrand

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


På tisdagsförmiddagen presenterade Ulf Kristersson (M) vilka statsråden blir i den nya trepartiregering som utgörs av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, vilka kommer att samarbeta nära Sverigedemokraterna.

Det stod då klart att Parisa Liljestrand (M) har utsetts till ny kulturminister. Parisa Liljestrand är 39 år och sedan 2018 kommunstyrelseordförande i Vallentuna kommun. Hon är utbildad lärare och rektor och har arbetat som det i Vaxholm. 

Liljestrand föddes år 1983 i Iran men flydde till Sverige med sin familj. Hon började sin politiska karriär 2002 – då i det lokala partiet DemoEx och engagerade sig i Moderaterna 2010. Hon har även varit ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Parisa Liljestrand ersätter Jeanette Gustafsdotter (S) som suttit på posten sedan november 2021. Dessförinnan var MP:s Amanda Lind kulturminister, men hon avgick med kort varsel i samband med att Miljöpartiet lämnade regeringen.

LÄS OCKSÅ: Det vet vi om M, KD, L och SD:s överrenskommelse kring mediefrågorna

I samband med att den nya kulturministern presenterades lyfter TV4:s tillträdande vd Mathias Berg sin åsikt om att den sänkta digitalmomsen även bör omfatta rörlig bild. 

– Som kulturminister har Parisa Liljestrand en mycket viktig uppgift att säkerställa förutsättningarna för fria oberoende medier att kunna verka i en osäker tid. Det kräver en mediemarknad i balans med konkurrens på lika villkor och en armlängds avstånd från riksdag och regering. Den sänkta digitalmomsen på e-böcker, tidningar och tidskrifter bör även omfatta rörlig bild och det behövs också en översyn av reklamreglerna så de är anpassade efter dagens marknad, säger han i en kommentar till Dagens Media. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev