Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Pakistansk exiljournalist hittad död

Publicerad: 4 maj 2020, 06:17

Beskedet om Sajid Hussains död tas emot med sorg av Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Foto: Melker Dahlstrand.

Sajid Hussain, en pakistansk exiljournalist som varit försvunnen i närmare två månader, har hittats död norr om Uppsala. ”Fruktansvärda nyheter”, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Det var i början av mars som skribenten och redaktören Sajid Hussain försvann från sitt hem i Uppsala.

Sajid Hussain, som rapporterar om korruption och mänskliga rättigheter i Pakistan för nyhetssajten Balochistan Times räkning, har bott i Sverige sedan 2017 och har en anställning på institutionen för lingvistik och filologi vid Uppsala universitet. 

Efter att han inte dykt upp på sin arbetsplats den 2 mars vände sig hans chef till polisen som inledde en förundersökning.

LÄS OCKSÅ: Pakistansk exiljournalist borta sedan en månad

Den 23 april hittade polisen en kropp norr om Uppsala vilken den 1 maj identifierades som Sajid Hussain.

”Obduktion har medfört att misstanke om brott har minskat, men fortfarande måste en del polisiära utredningsåtgärder vidtas” skriver Polisen i händelsenotisen.

Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, tar emot beskedet med sorg.

– Det är fruktansvärda nyheter, så oerhört sorgligt. Mina tankar går till hans familj i Pakistan. Någonstans hoppades jag trots allt att han skulle hittas levande. Nu blev det inte så och jag uppmanar polisen att gå till botten med vad som har hänt. Så länge inte brott kan uteslutas finns fortfarande en risk att hans död är kopplad till hans arbete som journalist och chefredaktör för den pakistanska tidningen Balochistan Times, säger han i en kommentar.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.