Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Pakistansk exiljournalist borta sedan en månad

Publicerad: 31 mars 2020, 09:44

Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Foto: Melker Dahlstrand.

Skribenten och redaktören Sajid Hussain försvann från sitt hem i Uppsala i början av mars. Nu vill Reportrar utan gränser att polisen utreder om försvinnandet är kopplat till hans yrkesroll.

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Sajid Hussain, som rapporterar om korruption och mänskliga rättigheter i Pakistan för nyhetssajten Balochistan Times räkning, flydde landet 2012. Sedan 2017 bor han i Sverige, där han förra året fick politisk asyl.

I dag har Sajid Hussain anställning på institutionen för lingvistik och filologi vid Uppsala universitet. Men den 2 mars i år dök han inte upp på sin arbetsplats, varför hans chef vände sig till polisen som inlett en förundersökning om hans försvinnande.

Nu vill Reportrar utan gränser att polisen utreder om Sajid Hussains försvinnande är kopplat till hans yrkesroll.

– Det är förstås jättesvårt att i detta läge veta vad som har hänt – och jag har fullt förtroende för att polisen utreder det här. Men eftersom vi vet att det skett attacker och trakasserier riktade mot pakistanska journalister i omvärlden uppmanar vi svenska myndigheter och svensk polis att undersöka det här spåret, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige (RSF Sverige) till Dagens Media.

Sajid Hussain är från Balochistan, ett område i Pakistan som gränsar till Iran och Afghanistan.

– Att vara journalist i Pakistan är riskfyllt. Ett femtiotal har de senaste åren dödats, flera har fängslats – andra har flytt. Att dessutom rapportera om Balochistan, som Sajid Hussain gör, är ytterligare en risk, säger Erik Halkjaer och fortsätter:

– Sajid Hussain har fortsatt att göra det här i landsflykt, vilket gör honom extra utsatt. Därför ringer det förstås en larmklocka hos oss.

Pakistan hamnar på plats 142 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev