Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Ottosson om friandet: "Ett korrekt och logiskt beslut"

Publicerad: 2 Oktober 2013, 13:30
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:32

I en prejudicerande dom slår kammarrätten fast att Expressen slipper 24,7 miljoner kronor i efterbeskattning för momsavdrag på tryckeritjänster.


Ämnen i artikeln:

ExpressenSkatteverket

I maj berättade Dagens Media att ett stort antal svenska tidningar, däribland Expressen riskerade en skattesmäll.

Bakgrunden var den EU-dom från 2011 som slog fast att momsen för tryckeritjänster skulle sänkas från 25 till 6 procent. Sänkningen skulle gälla retroaktivt från 2004.

Konsekvensen blev att tidningarna efterbeskattades till ett sammanlagt värde av 720 miljoner kronor. Expressen var en av dem som krävdes på 24,7 miljoner kronor.

Beslutet överklagades av 130 tidningar till Högsta förvaltningsdomstolen som gav kammarrätten i uppdrag att driva Expressens fall som ett pilotmål.

Idag föll domen som friar Expressen. Skatteverket har nu betalat tillbaka momsen till tryckerierna. Domen slår fast att Skatteverket inte kan göra ett följdändringsbeslut för tryckerikunderna utan särskild utredning. Därför slipper Expressen betala.

Expressens vd Bengt Ottosson välkomnar domen men är noga med att inte ta ut segern i förskott då Skatteverket fortfarande har möjlighet att överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Kammarrättens beslut är förstås korrekt och logiskt. Dock är det anmärkningsvärt att Skatteverket valt att driva detta överhuvudtaget. Vi har i varje detalj följt den gällande lagstiftningen, säger han till Dagens Media.

Han fortsätter:

– Dock är vi besvikna över och tycker det är märkligt att vi inte beviljas ersättning fullt ut för de kostnader detta har orsakat oss.

Helen Preutz

Ämnen i artikeln:

ExpressenSkatteverket

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.