Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Otto Sjöberg tar förtalsmål till HD

Publicerad: 9 Juli 2009, 09:11
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:18

Expressens förre chefredaktör Otto Sjöberg vänder sig till Högsta Domstolen för att få två åtal nedlagda.


Den 15 september 2003 greps en 35-årig man på en krog i närheten av Råsundastadion. Han misstänktes då för delaktighet i mordet på utrikesminister Anna Lindh. Mellan den 17 och 23 september publicerade Expressen flera artiklar om mannen och hans liv. Artiklar som, enligt 35-åringen, pekade ut honom som som brottslig och klandervärd.

Artiklarna publicerades i Expressens tre editioner, Expressen, GT och Kvällsposten, som alla har olika utgivningsbevis - men samma ansvarige utgivare i Otto Sjöberg. Efter att mannen släppts fri drog han tidningarna inför domstol. Brottet var grovt förtal.

– Det som Expressen och andra tidningar ägnade sig åt måste vara världsrekord i förtal, sa mannens advokat Martin Särman till Svenska Dagbladet vid tidpunkten.

Tre åtal inleddes. Men enligt Otto Sjöberg borde två av dem läggas ned, eftersom de gäller samma brott. Om han skulle fällas bryter man mot förbudet om dubbel lagföring och bestraffning.

"Om NN:s synsätt skulle vara korrekt innebär det att - om Otto  Sjöberg fålls på sätt som yrkats - han ådöms ansvar och straff för samma gärning tre gånger", skriver Otto Sjöbergs advokat.

Tingsrätten och Hovrätten valde dock att avslå hans begäran eftersom tidningarna har separata utgivningsbevis.

"Redan med hänsyn härtill är skrifterna i tryckfrihetsrättsligt hänseende - trots att innehållet i skrifterna till övervägande del må vara samma att betrakta som tre skilda skrifter. Den omständigheten att det i detta fall råkar vara samma ägare och samma ansvarige utgivare till de olika skrifterna saknar enligt  hovrättens mening betydelse för bedömningen", löd motiveringen.

Otto Sjöberg har nu överklagat beslutet till Högsta Domstolen.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.