fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Otto Sjöberg slutar: ”Har fått flera jobberbjudanden”

Publicerad: 10 maj 2019, 10:25

”Jag trivs i gränslandet mellan kultur och affär”, säger Otto Sjöberg till Dagens Media.

Foto: Holger Ellgaard, Magnus Fond (Wikimedia Commons)

Vid årsskiftet lämnar den tidigare Expressen-chefen Otto Sjöberg vd-posten på Norstedts förlagsgrupp, efter fem och ett halvt år. ”Jag har nog ett till stororganisations-race kvar i mig. Något ganska rejält att bita i”, säger han till Dagens Media.

Ämnen i artikeln:

Otto SjöbergExpressen

Philip Wallin

philip.wallin@dagensmedia.se


Den tidigare chefredaktören på Expressen, Otto Sjöberg, tvekade länge innan han 2014 lämnade livet som egenföretagare för att ta sig an en ny tuff utmaning – att som vd försöka vända utvecklingen för det förlusttyngda bokförlaget. 

– När jag först fick frågan av Norstedts tackade jag faktiskt nej, berättar han för Dagens Media. 

Men så kände Otto Sjöberg så småningom en lust att ta jobbet. 

– Jag tror man måste ge sig lite tid innan man bestämmer sig. 

På Norstedts vände han en förlust på 32 miljoner kronor 2014–2015 till vinst på 37 miljoner – vilket är den svenska bokförlagshistoriens största vändning. En turn-over han själv tror kommer att bli hans eftermäle.

– Om du ska ha en oneliner så tror jag att det blir att jag vände Norstedts. Förlagsgruppen hade ändå haft några år av dålig utveckling där förlusterna eskalerade. Vi har sedan vänt det och har haft fyra år av ganska goda vinster och därmed också förberett för de digitala utmaningarna. 

Vilken var din främsta insats för att det skulle vända? 

– Jag vågade nog fatta ett antal jobbiga beslut och genomförde dem. Med detta sagt är det inte bara en persons jobb. Det finns en organisation bakom. Vi har under de här åren byggt upp en stark och väl fungerande organisation. 

Efter åren som chefredaktör på Expressen, 2002–2009, är tiden på Norstedts den längsta period som Otto Sjöberg stannat på en och samma post. 

– Jag tillhör nomadfolket. Jag är ett antal år på ett ställe och sedan drar jag vidare. Men jag har trivts jättebra. Bokbranschen var mycket roligare än jag trodde. Jag tog jobbet för att jag tyckte det fanns intressanta utmaningar och det var en del av mediebranschen som jag inte hade jobbat med. 

Vid årsskiftet lämnar han över vd-posten till Norstedts nuvarande förlagschef Eva Gedin. Men redan nu har jobberbjudandena börjat trilla in 

– Jag tror man måste ge sig själv lite tid för att på djupet känna efter vad man verkligen har lust att göra. 

Är du ännu mer petig nu än tidigare? 

– Ja, det blir man alltid när man blir äldre (Otto Sjöberg är 57 år, reds. anm.). Men jag känner fortfarande en lust för den här typen av jobb. När jag fick frågan från Norstedts var min initiala reaktion att jag är färdig med stora organisationer. Jag hade drivit eget i tre år och trivdes jättebra med det. Nu kan jag se att jag nog har ett till sådant här race kvar i mig. Något ganska rejält att bita i. På tre till fem års sikt ska man se att man kan åstadkomma något som man efteråt kan känna sig både stolt och nöjd med. 

Att döma av hans svar verkar det som Otto Sjöberg bli mediebranschen trogen. 

– Jag vet faktiskt inte. Men jag märker ju att jag, i rollen som yttersta ansvarig, för tidningar, digitala medier, tv och även i bokbranschen, trivs i gränslandet mellan kultur och affär. 

Vad är det speciella med det gränslandet? 

– En publicistisk verksamhet kan aldrig vara helt rationell. Den innehåller så många olika roller. En kombination mellan att nå en stor publik, om man ska vara relevant, och samtidigt vinnlägga sig om att man, i någon mån, gör något som är viktigt och bidrar till samhällsutvecklingen. Och om det inte går ihop ekonomiskt så fungerar det inte heller långsiktigt. Det är också en bransch där det finns många färgstarka personligheter som det är kul att jobba med, säger Otto Sjöberg. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev