Otto Sjöberg frias

2011-04-14 16:10  

Expressens bevakning av "35-åringen", som under en period misstänktes för mordet på Anna Lindh, var inte förtal. Det anser Stockholms tingsrätt.

I dag föll domen om förtal i Stockholms tingsrätt. Då meddelandes att Otto Sjöberg, som var ansvarig utgivare vid tidpunkten, frias för grovt förtal på 52 punkter, uppger expressen.se.

Tryckfrihetsjuryns dom kan inte överklagas.

Det var i september 2003 som en 35-årig man greps misstänkt för delaktighet i mordet på utrikesminister Anna Lindh. Medan han satt i förhör kartlades hans liv i media.

Mellan den 17 och 23 september publicerade Expressen flera artiklar om mannen. Artiklar som, enligt 35-åringen, pekade ut honom som som brottslig och klandervärd.

– Det som Expressen och andra tidningar ägnade sig åt måste vara världsrekord i förtal, sa mannens advokat Martin Särman till Svenska Dagbladet vid tidpunkten.

Enligt medievärlden.se yrkade 35-åringen på ett skadestånd på 250 000 kronor från vardera Expressen, Kvällsposten och GT. Detta eftersom Högsta Domstolen beslutat att Expressen, GT och KvP är olika tidningar, snarare än olika editioner. Dessutom uppgår rättegångskostnaderna till 940 000 kronor.

Martin Schori

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt