Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Otroligt sorgligt att han slutar"

Publicerad: 15 december 2015, 11:11
Uppdaterad: 15 december 2015, 15:13

Sofia Olsson Olsén. Bild: Aftonbladet.

Sofia Olsson Olsén, som blir tillförordnad chefredaktör på Aftonbladet, berättar om chocken det innebär att bli av med Jan Helin.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Aftonbladets redaktionschef Sofia Olsson Olsén tar över som tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare, när tidigare chefredaktören Jan Helin lämnar tidningen för att gå till SVT som programdirektör.

Än så länge har Sofia Olsson Olsén inte hunnit reflektera över vilka ambitioner hon har med sin nya roll, utan menar att hon just nu är i en sorgefas över att tappa Jan Helin.

– Det är otroligt sorligt att han slutar och vi är i processen just nu att smälta chocken. Jan Helin är en otroligt duktig person med lyskraft och starka visioner, och en fantastiskt bra man att jobba med. Det är ungefär där jag befinner mig i mitt känsloregister just nu. Samtidigt finns det en förståelse för att Jan väljer att lämna, han har ju suttit på stolen i åtta år, och det är ett uppdrag som sliter, säger Sofia Olsson Olsén till Dagens Media.

Vilka har varit Jan Helins största bedrifter under sin tid som chefredaktör?

– Framför allt att han lyckats med att sätta tydliga mål och visioner. Jan Helin pratade redan 2009 om att vi 2017 kommer att vara ett onlinebolag, och dit är vi helt klart på god väg. I och med att han hela tiden har pekat ut ett tydligt mål har han lyckats bra att få sina medarbetare med sig, han har varit en sann inspiratör.

Hur känns det att bli tillförordnad chefredaktör?

– Jag fick frågan för inte så länge sedan, och jag kände direkt att det var ett erbjudande som noga måste övervägas. Jag har varit i branschen i många år, älskar Aftonbladet och känner ett stort engagemang för mitt arbete, men det här är en offentligt utsatt position att gå in i. Samtidigt är jag av den personlighetstypen att jag ställer upp när någon ber mig. Men om jag vill ta över rollen permanent är för tidigt att säga.

Vad har du för ambitioner med Aftonbladet framåt?

– Vi är i ständigt förändring och alltid hotade på marknaden, men det är ingenting som brinner runt knuten just nu. Vi har en stark ställning och ska bara fortsätta framåt på den väg vi är inne på och se till att inte slappa till oss.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev