Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Oro över utvecklingen på Sydsvenskan: "Det är ledsamt"

Publicerad: 23 April 2013, 11:55
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:48

I dagsläget finns inget beslut på att slå ihop avdelningar på DN och Sydsvenskan. Men anställda på tidningen uttrycker ändå oro över utvecklingen på Bonnier i allmänhet och Sydsvenskan i synnerhet.


Ämnen i artikeln:

BonnierSydsvenskanDagens Nyheter

" Sydsvenskan nedmonterad om 10 år". Så lyder den ödesmättade rubriken på Sydsvenskan-journalisten Andreas Ekströms senaste krönika i tidningen Journalisten.

Där spår han en dyster framtid för Sydsvenskan, men också för Bonnier.

" Om tio år utkommer Sydsvenskan på papper en gång i veckan. Den har absolut högst femtio anställda journalister, en tredjedel av dagens kader. Dessa femtio bevakar enbart Malmö, Lund och Köpenhamn", skriver han bland annat.

I krönikan, som publicerades en dag efter att Sydsvenskan lanserade ett nytt sparpaket, spekulerar Andreas Ekström också i att materialsamarbetet mellan Bonniers olika titlar kommer att bli allt mer omfattande.

En utveckling som skulle utarma Sydsvenskans egna journalistik.

" Utrikesjournalistik och feature kommer från DN. Biltesterna från Teknikens värld. Nationell sport från Expressen, recept från Allt om mat och så webb-TV från TV4. (Allt detta förutsatt att de här titlarna fortfarande finns som självständiga enheter – det är kanske mer logiskt att de produceras av en enorm centraldesk".

Uppgifter om att DN och Sydsvenskan ska slå ihop flera avdelningar har också cirkulerat i branschen. Men enligt Sydsvenskans publishers Lars Dahmén finns inget beslut på att slå ihop några avdelningar.

– De spekulativa uppgifterna om att vi radikalt skulle slå samman avdelningar är inget jag känner igen mig i, säger Lars Dahmén till Dagens Media och fortsätter:

– Men som alla dagstidningsföretag måste vi sänka kostnaderna och hitta smartare sätt att göra tidning. Där ingår samarbeten, vi hade exempelvis nyligen ett samarbete med Teknikens Värld.

Andreas Ekström uttrycker ändå oro för utvecklingen:

– Det pågår alltid diskussioner både internt och externt och det far runt uppgifter i en hiskelig fart så det är svårt att veta exakt vad som blir verklighet av det här, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– Däremot tror jag att vi är många som inser vilken riktning Bonnier har valt i den här frågan. Den riktningen är materialsamarbete och det gäller sannolikt inte bara Sydsvenskan och DN.

Inte heller på fackklubben har man hört om några konkreta planer på att slå samman avdelningar – än.

– Vi har hört lite svepande att det ska bli mer samarbeten medan Sydsvenskan ska fokusera på regionalt och lokalt. Men det här är inget som har förhandlats och vi har inte sett att det finns något färdigt förslag, säger fackklubbsordföranden Pia Röding till Dagens Media.

Hon säger också att hon måste se ett färdigt förslag innan facket kan ha några större synpunkter.

– Men generellt är det inte fel med samarbeten om det blir en bra produkt som läsarna tycker om. Men det måste gå åt båda hållen och det får inte ske panikartat.

Andreas Ekström beskriver utvecklingen som "lite ledsam men kanske nödvändig".

– Det är sorgesamt men inte hundraprocentigt svart. Det finns möjligheter i alla pressade lägen.

Även Andreas Ekström tycker att det är för tidigt att uttala sig om hur ett uttökat samarbete mellan DN och Sydsvenskan skulle påverka hans arbetssituation.

– Men jag uppmanar alla kollegor att tala öppet om det här. Om inte sådana som vi använder yttrandefriheten på ett balanserat sätt, vem ska göra något då, säger han och fortsätter:

– Jag har aldrig upplevt att vi har någon repressalierkultur i Bonnier. Jag har skällt på alla håll och kanter och har aldrig mött några sura miner.

Du skriver att "DN:s självbild inte tolererar att Sydsvenskan skulle kunna vara bättre på något". En hållning som betyder att ett mer omfattande samarbete mellan tidningarna skulle vara problematiskt av kulturella skäl, vad menar du med det?

– Redan nu inser jag att det var lite onödigt raljant. Men det handlar om erfarenheter från Expressens kolonisering av GT och Kvällsposten, säger han och fortsätter:

– Den var, milt uttryckt, en indikator på att man suger ut kolonierna och slår vakt om centralmakten. Då är det klart att man som invånare i en koloni är väldigt vaksam på allt som kan innebära eller antyda att det kan bli så en gång till.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.