Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Om Syrien slutar döda civila skulle bilden nyanseras"

Publicerad: 17 augusti 2011, 12:07
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:02

Syriens ambassadör Milad Atieh kallar svenska medier för ”enögda”. Nu får han rejält mothugg från flera svenska mediechefer.


Ämnen i artikeln:

ExpressenThomas MattssonSydsvenskanRapport

Efter att Syriens Sverigeambassadör kallat den svenska nyhetsrapporteringen av situationen i Syrien för partisk svarar nu representanter för Sveriges mediebolag på kritiken.

– Det är alltid viktigt att få tag i trovärdiga källor. Vi har ansträngt oss för att komma i kontakt med källor via egna kanaler, säger Daniel Sandström, chefredaktör på Sydsvenskan till dagensmedia.se.

Samtidigt vill han snarare prata om trovärdiga källor än om opartiska.

– Vi är ju inte opartiska, eftersom att vi tar ställning när man kränker de mänskliga rättigheterna, och det har vi skyldighet att göra, säger han.

Även Olov Carlsson, tillförordnad chef på Rapport, håller med om att viktigt att få tag i trovärdiga källor men säger också att det skulle underlätta om svenska journalister blev insläppta i Syrien.

– Om de tycker att vi bara visar byråbilder så kanske de ska bevilja fler visum. Vi har ansökt om visum för flera reportrar, men inte blivit insläppta, säger han.

Thomas Mattson, chefredaktör på Expressen, påpekar att till och med Saudiarabien har kritiserat Syriens agerande och menar att det finns flera steg som Syrien kan ta för att ändra den svenska nyhetsrapporteringen.

– Det bästa Syrien kan göra är ju att sluta attackera civila, utreda övergreppen, tillåta inhemska och utländska medier att rapportera fritt och tillåta fria val. Då skulle nog bilden av Syrien nyanseras, säger han.

Även ambassadören Milad Atieh får själv kritik.

– Vi har dessutom sökt ambassadören för kommentarer, både om situationen i Syrien och om uppgifter om att syrier känner sig förföljda i Sverige. Men ambassadören har inte gjort sig anträffbar och inte svarat på våra frågor, säger Olov Carlsson.

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News