Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Ola Sigvardsson blir Medieombudsman

Publicerad: 25 november 2019, 09:27

Ola Sigvardsson blir den allra första Medieombudsmannen.

Foto: Jonas Hellsén

Allmänhetens Pressombudsman Ola Sigvardsson blir den allra första Medieombudsmannen i det nya, utvidgade pressetiska systemet som träder i kraft vid årsskiftet.


Ämnen i artikeln:

Pressombudsmannen

Den 1 januari 2020 införs det nya medieetiska systemet i vilket pressens, radions och tv:s medieetiska frågor samlas under ett institut och en medieombudsman. Nu står det klart att Ola Sigvardsson, som i dag är Allmänhetens pressombudsman, blir Medieombudsman.

– Det känns jättebra. Jag är både stolt och glad över att få vara med och föra in vårt pressetiska system i en ny tid, säger Ola Sigvardsson till Dagens Media.

Hans uppgift blir att pröva alla mediers publiceringar – oberoende av publiceringsplattform. I dag hanterar PO/PON publiceringar inom press medan Granskningsnämnden granskar publiceringar som skett i radio- och tv eller på deras webbplatser.

LÄS OCKSÅ: Klart: Medieombudsman på plats 2020  

Han berättar att beslutet att tacka ja var lätt att fatta.

– Ja, det var det. Jag har varit positiv till den här förändringen under många år och därför känns det väldigt bra att få möjlighet att själv vara med och genomdriva förändringen.

Vilka andra förändringar väntar organisationen?

– Vi kommer att utöka vår personal. Från början med en tjänst som handläggare/utredare.

Just nu pågår arbetet med att ta fram en ny webbplats. Och tiden är knapp. Redan vid årsskiftet ska det nya, utvidgade systemet vara på plats.

– Vi får nog acceptera att riktigt allt inte kommer att vara klart i samband med övergången eftersom vi parallellt måste sköta vårt ordinarie arbete, säger han.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Pressombudsmannen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.