Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Ökad hotbild mot mediehusen

Publicerad: 19 November 2015, 06:17
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:21

UPPDATERAD. NOA har inrättat nationell kontakt för mediebolag.


Säpo höjde under gårdagen hotnivån från 3 till 4 på en 5-gradig skala. Och som Dagens Media skrev om igår hade ett flertal redaktioner polisbeskydd under onsdagseftermiddagen.

Mediehusen har pekats ut som en grupp där Polismyndigheten och Säpo höjer beredskapen genom ökad tillsyn. På ett möte under onsdagskvällen informerades mediernas säkerhetsgrupp av Polismyndigheten samt Säpo om att mediehusen har ökad hotbild.

Men det finns i nuläget ingen konkret hotbild mot något enskilt mediehus eller journalist. Informationen har skickats ut från Nationella Operativa Avdelningen, NOA, inom  Polismyndigheten till samtliga polisregioner.

Exakt hur arbetet läggs upp mot respektive mediehus bedöms hos ansvarig på respektive region.

– Detta är resultat av ett långsiktigt arbete med enad bransch att förbättra säkerheten för mediehusen och dialogen med Polismyndigheten och Säpo. Vi är nöjda med att Polismyndigheten och Säpo nu tar detta på yttersta allvar vilket dagens möte tydligt visade, säger Jeanette Gustafsdotter vd för TU i ett pressmeddelande.

NOA inom Polismyndigheten har tidigare inrättat en nationell kontakt för att kunna bistå redaktionschefer och säkerhetsansvariga på mediehusen och redaktioner med råd vid hot.

Samtliga redaktioner uppmanas att vid akuta situationer och brott använda larmnumret 112.

Fredric Karén, chefredaktör på SvD, säger till Dagens Media att deras redaktion inte har mottagit några hot.

– Vi har ingen förhöjd hotbild mot oss. Men Schibstedhuset, sär vi och Aftonbladet sitter, har sedan tidigare höjd bevakning.

Frida Nygren

frida.nygren@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.