Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Oisín Cantwell: "Jag skulle inte vilja byta med Mikaela Bley"

Publicerad: 25 april 2015, 06:54
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:03

Aftonbladets nyhetskrönikör Oisín Cantwell om det värsta fallet han bevakat, Göran Lambertz och sin helg.


I går släpptes Göran Lambertz bok "Quickologi" om fallet Sture Bergwall.

Göran Lambertz, som är justitieråd i högsta domstolen, är en del av "Quicklaget" som anser att Sture Bergwall är en seriemördare – trots att han friats från de åtta mord han dömts för.

En av dem som tagit tydlig ställning mot "Quicklaget" är Aftonbladets Oisín Cantwell, som så sent som i går skrev en kolumn med rubriken "Göran Lambertz skadar rättsväsendet".

– Det här är verkligen ingen enkel fråga. Lambertz har precis som alla andra yttrandefrihet. Men att ett justitieråd stuntar i den grundläggande principen att den som är frikänd också ska betraktas som oskyldig skadar hela tilltron till rättsväsendet, säger Oisín Cantwell.

Den senaste tiden har det kommit flera nya program och podcasts om kriminaljournalistik. Bland annat Hasse Aros nya program "Brottsplats Sverige" i TV4.

Oisín Cantwell tror dock inte att det rör sig om en övergående trend.

– Brott och straff har engagerat människan ända sedan antikens Grekland. Det är ett tidlöst ämne som alltid funnits och med alla mediekanaler som exploderat i vår tid finns det fler möjligheter än någonsin att berätta, vilket intresserar människor.

Du har själv skrivit mycket inom samma ämne, har du planer på att författa en bok?

– Jag har fått förfrågan om att skriva en bok och det är förstås lockande. Men jag har tyvärr inte så mycket tid över till det med jobb och barn. Och så är jag möjligtvis kanske lite för lat också.

Men om du skulle skriva en bok, vad skulle det blir för något då?

– Jag skulle vilja skriva någon form av new journalism, att ta ett riktigt fall och göra det ordentligt. Inte för att jag ens skulle komma i närheten av Truman Capotes ”Kallt blod”, men något åt det hållet.

Vad är det värsta krimfallet du skrivit om?

– Jag bevakade hela Breivik-rättegången. Det var utöver det vanliga, väldigt intressant men det var fullständigt hemskt.

För ett år sedan fick du Advokatsamfundets journalistpris, hur kändes det?

– Hedrande!

Författaren Mikaela Bleys helg blev ju väldigt omdebatterad. Hur ser din egen helg ut?

– Jag skulle säga att det är så långt ifrån hennes som man bara kan komma. Men jag skulle säga en och annan pizza, en och annan öl på någon sunkkrog. I övrigt latmaskeri. Jag skulle inte vilja byta med henne.

Hur tycker du att Aftonbladet har utvecklats under din tid?

– Det är en enorm utveckling från tidning till online. När jag började i mitten på 90-talet var det bara en tidning, förvisso var vi väldigt tidigt ute på nätet, men bara senaste året har det exploderat helt med online i fokus.

LÄS ÄVEN:

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=spotify%3Auser%3Adagensmedia%3Aplaylist%3A4HfeV25lJZejp4t8yOUJZa" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

Anna Döhmers

jon.demred@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.