Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Offentlig handling tog för lång tid – tingsrätten får JO-kritik

Publicerad: 27 September 2019, 06:13

Dagens omslag av GT, som inte har något med ärendet att göra.

Elva dagar – så lång tid tog det för Stockholms tingsrätt att ge ut den offentliga handlingen till en journalist på GT. Nu får tingsrätten kritik av JO.


Ämnen i artikeln:

GT

Journalisten på Expressen/GT hade begärt att få ta del av en framställan om förordnande av en offentlig försvarare. Totalt fick han vänta elva dagar, varav sju arbetsdagar, på att få handlingen. Vissa uppgifter i handlingen hade maskerats med hänvisning till att de omfattades av sekretess. 

När journalisten frågade handläggaren på tingsrätten varför ärendet tagit sådan tid fick han svaret att beställningar av handlingar behandlas i turordning, och att det hade tagit särskilt lång tid då handlingen först behövde sekretessprövas. 

Därefter anmälde journalisten ärendet till Justitieombudsmannen (JO) på grund av den långsamma handläggningen, varpå JO uppmanade tingsrätten att yttra sig över handläggningen. 

Begärda handlingar ska enligt tryckfrihetsförordningen behandlas skyndsamt. 

Stockholm tingsrätt svarar i ett yttrande till JO att den utdragna tiden är mycket beklaglig. Det bedöms ha berott på ett misstag i den digitala handlingen. För att undvika att liknande fel inträffar i framtiden har avdelningscheferna påmint sina medarbetare om hur de digitala inkorgarna ska användas. 

Läs också: Egor Putilov JO-anmäler Säpo 

Julia V. Caesar

Reporter

Ämnen i artikeln:

GT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.